7 des 2018 | 

Beklagelse

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Onsdag publiserte vi en tekst fra Dag Herbjørnsrud som retter sterk kritikk mot Aksel Braanen Sterri for redigeringen av oppslagsartikkelen for «rasisme» i Store norske leksikon.

Etter å ha tenkt meg om, og lest en del kritikk, er jeg enig i at tilnærmingen og tonen i teksten var for personlig. Den rommer også påstander om Sterris motiver av en type man burde være langt mer varsom med. Herbjørnsrud har selvsagt rett til sine vurderinger. Som redaktør for nettsiden burde jeg likevel ha utfordret Herbjørnsrud på noen sider ved teksten, så han hadde fått muligheten til å vurdere disse med et annet blikk og utbedre dem før publisering, slik det burde vært gjort. Først og fremst vil jeg derfor beklage overfor Sterri at jeg ikke gjorde min jobb bedre her.

Først og fremst vil jeg derfor beklage overfor Sterri at jeg ikke gjorde min jobb bedre her.

Jeg vil også gjøre det klart at Sterri selvsagt ikke fortjener å få rasismeanklager slengt mot seg, slik jeg forstår han har opplevd etter at artikkelen ble publisert. Slike anklager tar jeg tydelig avstand fra.

Det finnes en kjerne i debatten som burde hatt fokus. Oppslagsartikkelen for «rasisme» ble endret uten at den egentlige artikkelforfatteren, førsteamanuensis Torgeir Skorgen ved UiB, ble orientert. Skorgen reagerer i Dagsavisen i dag tydelig på endringene, og mener de trekker i en uheldig retning. Det er også viktig å få med seg at dette er det primære Herbjørnsrud siktet til da han skrev at endringene skjedde i det «skjulte». Dette er åpenbart noe SNL og kanskje også Sterri må rydde opp i.

For egen del må jeg rydde opp i at jeg ikke har gjort oppgaven som redaktør bedre. Den substansen som faktisk finnes i debatten, burde fått stå mer for seg selv fra start av, for den debatten er riktig og relevant. Kort sagt – vi trengte en debatt om rasismedefinisjonen i Store norske leksikon, men ikke helt på de premissene som har vært.

Fredag formiddag besluttet Herbjørnsrud å flytte artikkelen til en annen nettside.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.