26 okt 2015 | 

Krystallnatten 2015

Hvilket ytringsklima hadde fått utvikle seg i Tyskland mellom 1925 og 1938, som tillot novemberpogromene? Hva kan vi lære av dette? Panelsamtale kl 16 og fakkeltog kl 17.45.

I samarbeid med Det mosaiske trossamfunn arrangerer Antirasistisk Senter et miniseminar og fakkeltog for å markere minnet om Novemberpogromene i Tyskland og Østerrike i 1938. Nazimyndighetene ga natten mellom 9. og 10. november navnet Krystalnacht.

Seminaret finner sted på Kulturhuset ved Youngstorget kl 16 og fakkeltoget starter kl 17.45 samme sted. Det blir servert brød og suppe. Fakkeltoget går til Nationaltheatret der det holdes appeller.

Seminaret, en panelsamtale, vil fokusere på temaet ytringsklima. Hvordan kunne novemberpogromene finne sted i Tyskland, Europas kulturelle og vitenskapelige høyborg, før krigen? Er det interessant for oss i 2015 å lære noe av det som skjedde i Tyskland i perioden 1925 – 1938?

I panelsamtalen deltar professor Einhart Lorenz, politisk redaktør Marie Simonsen og kommentator Anders Giæver.

Følgende organisasjoner og partier er tilknyttet fakkeltoget: Mellomkirkelig råd, Høyre, AUF, Den norske Helsingforskomité, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Sosialistisk Venstreparti, Skeiv Verden, Norsk Folkehjelp, Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Vergeforeningen Følgesvennen, Sosialistisk Ungdom, Det mosaiske trossamfunn, Antirasistisk Senter.