1 Aug 2019 | 

Hvem politiserer Norway Cup?

Palestinske barnefotballag kommer til Norge for å være barn og spille fotball. De har ikke bedt om å bli satt i sentrum for enda et politisk spill.

Linn Landro

Redaktør

Linn Landro

Redaktør

Bilder: Marianne Maja Stenerud 

Palestinsk deltakelse i Norway Cup startet i 1990 da norsk-palestiner Fuad Timraz vant i tipping og brukte deler av gevinsten til å hente palestinske fotballag til Oslo. I år spiller fire palestinske lag på Norway Cup, to jentelag og to guttelag: Jerusalem Girls, Gaza Kids, Gaza Cannan og Rawahael Charity.

Hjemme i Palestina er hver dag i livene deres preget av politikk. Alt fra skolegang til tilgang på elektrisitet og vann. Politikk, krig om land, flagg og tilhørighet er hverdagskost.

Palestinske fotballspillere kommer til Norge for å være barn og spille fotball. De har ikke selv bedt om å bli satt i sentrum for enda et politisk spill. Arrangørene av Norway Cup valgte likevel å ta ned teltet til de palestinske lagene fordi det hadde trykk av de palestinske områdene i det palestinske flagget. Argumentet for å gjøre dette var at Norway Cup ikke er et sted for politikk. Utfordringen her er at det ikke var politikk før Norway Cup teipet over kartet og senere valgte å ta ned teltet.

Alle barn på Norway Cup representerer et land eller en klubb og markerer dette på ulike måter på drakter, flagg og bannere. Vårt Land kom med nyhetssak og MIFF (Med Israel for Fred) skrev en sak allerede 25. juli i år, hvor de ønsket å få fjernet flaggutsnittet på det palestinske teltet på Norway Cup. I samme artikkel viser de til at de protesterte overfor det palestinske fotballaget på Norway Cup også i 2017 og 2018.

I fjor protesterte MIFF også mot det de kalte «politisk demonstrasjon» for Palestina. Enden på årets klagesang ble at hele det palestinske teltet ble erstattet med et gult telt fra NorEngros.

Dersom Norway Cup ønsker å fortsette å være en ikke-politisk arena, må de tenke seg bedre om når det gjelder håndteringen av MIFFs årlige henvendelser. Norway Cup lar seg styre av en ekstern organisasjon som har sterke politiske drivere i ryggen, og lar seg påvirke til å gripe inn med politisk pregede virkemidler overfor disse barnefotballagene.

Å først tape over tegningen av landeområdene, for så å ta ned hele teltet på oppfordring fra MIFF har vært en forhastet beslutning på et svakt og uoverveid grunnlag. Ingen barn skal få oppleve at flagget og teltet deres blir tatt ned mens alle andre barn stolt får vise frem nasjonaliteten sin.

Ett av lagene, Jerusalem Girls, ble nr 3 i sin gruppe og spilte 16-delsfinale i B-sluttspillet på Furuset i dag. De vant over jentene i Hasle-Løren IL. Det ble mobilisert i forkant for at støttespillere skulle komme og heie med flagg og palestinaskjerf. Kl 16:20 i dag, 1. august, spiller Jerusalem Girls 8-dels finale på Ekeberg. Det blir spennende å se om det kommer mange støttespillere for å heie på de palestinske spillerne.

Det er viktig å vise støtte og heie på et barnefotballag som kommer til Norge fra ekstremt krevende kår. De må få slippe at deres deltakelse blir politisert av eksterne aktører som ikke har noe på Norway Cup å gjøre. Akkurat nå er barna fotballspillere og Palestina et land som deltar på lik linje med alle andre. Man må kunne forvente at arrangørene av Norway Cup er tydelige på dette og ikke lar seg lede til å nettopp å politisere denne viktige fotballcupen.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.