21 jul 2020 | 

21 jul 2020 | 

Musikk mot rasisme

– Det handler om noe mye større, det handler om likeverd og medmenneskelighet.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

Rasistisk motivert politivold i USA er verket et veldig sjeldent eller et veldig nytt fenomen. Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange som blir drept av politiet i USA, fordi politiet ikke er pålagt å rapportere om dette. Men  i følge nettstedet Mapping Police Violence, som kartlegger politivold i USA, ble totalt 1.099 mennesker drept av politiet i 2019. Antallet har ligget rundt 1.100 mennesker årlig de syv siste årene, skriver Dagsavisen.

Det brutale drapet på George Floyd i Mineapolis 25. mai i år ble startskuddet for det som utviklet seg til å bli verdensomspennende demonstrasjoner mot rasisme og politivold:

– Da vi så videoen av George Floyd bli drept av politiet så kokte det inni oss. Jeg fikk rett og slett nok av å se svarte menneskers liv bli tatt gang på gang på umenneskelig vis. Jeg trodde først det bare skulle bli borte i media som mange like hendelser tidligere, men denne gangen viste det seg faktisk å være nok for folk. Og som får mange andre skapte det et engasjement hos meg, noe som resulterte i låta «Leve», sier Mugisho Nhonzi, som forrige uke lanserte låta Leve sammen med broren Willy.

Se Leve her

I musikkvideoen, som er produsert av Kristoffer Nylund Grindheim, er flere av familiemedlemmene til Mugisho og Willy med. Brødreparet, som er oppvokst i Lillestrøm har selv opplevd rasisme:

– Vi har opplevd både større og mindre tilfeller, alt fra å bli kalt bæsj og apekatt,  til å ikke få gå på date av foreldrene til en jente på grunn av hudfarge. Men sangen for oss er fokus på det store bildet. En kamp mot all rasisme. En stemme for de som trenger det og en bevisstgjøring av hverdagen for mange. Vi er brutalt ærlige i denne låta og musikkvideoen. Vi føler at vi har kommet til et punkt hvor det er nødvendig å være det rundt dette teamet for å skape en forandring, sier Nhonzi.

Jeg trodde først det bare skulle bli borte i media som mange like hendelser tidligere, men denne gangen viste det seg faktisk å være nok for folk.

Sangen deres har mange referanser til rasisme i USA, men også Norge. Hva mener dere skal til for å få bukt med rasisme i samfunnet vårt? 

– Vi må begynne å snakke om det! Vi må tørre å ta de tøffe diskusjonene. Dessverre er rasisme mye på grunn av lite kunnskap og forståelse. Det mener vi er første steg.  Jeg håper at vi, med vår låt inspirerer fler til å gjøre det samme. Dette handler ikke bare om Leve. Det handler om noe mye større. Det handler om likeverd og medmenneskelighet. Det handler om å forebygge fremmedhat eller ting man ikke forstår. Det handler om kjærlighet for dine neste, avslutter Nhonzi.

Colors

– Som et bidrag til Black Lives Matter-bevegelsen – og kampen mot rasisme – har vi laget en pro-bono, antirasistisk musikkvideo. Musikkvideoen er for artisten Bendu sin nye singel Colors, som ble sluppet natt til første juli. Både singelen og musikkvideoen er produsert uavhengig, uten kommersiell hensikt. Vi ønsker simpelthen å lage et bidrag som hjelper med å opprettholde engasjementet, slik at vi kanskje på sikt klarer å eliminere rasisme én gang for alle, sier Petter Solberg Heum, regissøren bak musikkvideoen Colors.

– Rasisme er så urettferdig og går så dypt, at vi – som historiefortellere – føler oss ansvarlige for å fortelle historier som betrygger de berørte og gjør de uberørte ukomfortable. For én dråpe i havet kan skape store ringvirkninger, sier Heum.

 

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.