11 Sep 2024 | 

Antirasistisk Senter støtter norsk etterforskning av israelske ledere

Antirasistisk Senter har sendt brev til riksadvokaten hvor vi ber om etterforskning av internasjonale forbrytelser i Gaza.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

Brevet støtter ICJ-Norge og Forsvar folkerettens anke over at en anmeldelse av israelske ledere for forbrytelser mot menneskeheten i Gaza ble henlagt av Det nasjonale statsadvokatembetet 23. mai 2024.

Anmeldelsen satte søkelys på Israels angrep mot Gazas sivilbefolkning med fullstendig blokade og massiv bombing og konkluderte med at dette utgjør forbrytelser mot menneskeheten. I klagen utvides anmeldelsen til også å gjelde folkemord. Rundt 300 norske borgere eller personer med sterk tilknytning til Norge er berørt av de anførte forbrytelsene.

Vi ser med uro hvordan folkeretten blir politisert og satt til side i mange situasjoner, og mener at Norge kan gjøre mer for å styrke etterlevelsen av den. Antirasistisk Senter har ikke egen virksomhet knyttet til Israelsk pågående krig i Gaza, men internasjonal solidaritet og respekt for internasjonale menneskerettigheter utgjør en viktig forutsetning for vårt arbeid. Forbrytelser mot menneskeheten og folkemord er blant de mest alvorlige formene for kriminalitet som kan forekomme, og forutsetter en forutgående dehumanisering og diskriminering av menneskene som rammes, slik vi også har sett at israelske myndigheter har gjort mot den palestinske befolkningen.

Ikke minst gjør det store antallet norske borgere med palestinsk bakgrunn og/eller familie som er berørt at vi ønsker å fremme en aktiv norsk innsats for å bekjempe straffrihet.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.