26 mai 2014 | 

Internettdemokratiet – en utopi eller en gyllen mulighet?

Anne Marie Mollen

Skribent

Onsdag 28. mai arrangeres en ungdomspolitikerdebatt, fulgt av et miniseminar hvor vi ser nærmere på hvordan organisasjoner og myndigheter kan jobbe for å få flere unge til å forsvare ytringsfriheten og svare på hatprat på nett.

En av syv 16-25 åringer har opplevd netthets viser en undersøkelse gjennomført av Respons for Aftenposten. Ungdom er redde for å engasjere seg i nettdebatten i frykt for negative reaksjoner og unngår diskusjon til fordel for konsensus, viser en undersøkelse gjennomført av TNS gallup.

Har vi blitt en gjeng passive tilskuere som ser på mens andre rammes, redde for å selv bli dratt inn? Hvem vil si ifra når grensene for hva som er greit brytes, hvem står igjen for å forsvare ytringsfrihet og demokrati? Hva betyr dette for en demokratisk utvikling i samfunnet?

Noen av de som er kjent for å tørre å ta debatten, er de med politisk engasjement, de som er med i organisasjoner og har fått skolering. De tør å ta debatten. Derfor spør vi dem – Hva skal til for å bekjempe de negative skadevirkningene av hatprat, både i sin lovlige og ulovlige form? Hva kan myndighetene og sivilsamfunnet gjøre for å sikre deltagelse og svare problemet med hatprat på nett?

Med i debatten er flere ungdomspolitikere: Kristian Tonning Riise (Unge Høyre), Simon Molvær Grimstad (KrFU) og Endre Isachsen Flatmo (Sosialistisk Ungdom). Ordstyrer for debatten er leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen. Debatten følges av et minisemiar klokken 18.00-20.00.

Facebook arrangementet finner du her: https://www.facebook.com/events/680364518703201/?fref=ts

Arrangør Stopp Hatprat-kampanjen.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.