4 Aug 2017 |  - Ekstern skribent

4 Aug 2017 | 

Breivik-sympatisør ble verdenskjent

Bildet av de tomme bussetene er et skremmende eksempel på trolling.

Kenneth Arctander Johansen

Ekstern Skribent

Kenneth Arctander Johansen

Ekstern Skribent

Sindre Beyer, partner og strategisk rådgiver i Try reklamebyrå og tidligere topp-politiker for Arbeiderpartiet, klarte å gjøre en norsk Breivik-tilhenger til verdenskjendis.

Trollposten som gikk viralt

Beyer gjorde verden kjent med en post fra den rasistiske facebook-gruppen ‘Fedrelandet først’, der en bruker hadde lagt ut et bilde av en tom buss. Bildet er en gammel meme som har romstert på nettet lenge. Buss-setene kunne forveksles med burkaer.

Gruppens medlemmer responderte sporenstreks med kommentarer som ‘faenskap’, ‘tragisk’, ‘skremmende. Ikke mulig å se om det er menn eller kvinner -om de har haugerr med stjålne varer under lakenet -eller i verste fall våpen og bomber’.

Posten ble omtalt av flere norske og internasjonale medier, deriblant TV 2,  Al-Jazeera, Washington Post og New York Times.

Beyer lot seg intervjue sammen med brukeren som først hadde lagt ut posten, Johann Slåttavik. Slåttavik hevdet overfor TV 2 at han “ønsket å synliggjøre forskjellen på legitim innvandringskritikk og blind rasisme, og se hvordan en gruppes reaksjon påvirker enkeltpersoners reaksjon”. Memen hadde han, ifølge han selv, hentet han fra 4chan, 8chan eller ‘Mannegruppa Ottar’.

Slåttavik til New York

Som man kan se av Slåttavik sin engelske twitter-konto har den i løpet av noen timer gått fra noen hundre til over fire tusen følgere. Derfor er det betimelig å informere om hvem denne Slåttavik er.

Han kan etter alt å dømme klassifiseres innenfor alt-right bevegelsen, med den ironiske rasismen, voldsforherligelsen og kvinnefiendtligheten som følger med.

Han er mannen NRK omtalte etter at han hadde skrevet følgende på Facebook: «At jeg tar til orde for at FpU om de ønsker gjerne kan gruppevoldta Borch inne i selve Stortingssalen, og lage en eneste stor (liten) bukkake om de ønsker. Det er aldeles korrekt.».

Etter skyteepisoden på Blå tidligere i år skrev han “Så lenge kriminelle bare rammer kulturmarxister må de bare holde på for min del. :)”.

Andre utsagn er “Vi som blir forfulgt av kulturmarxister ser annerledes på dette med “likemenn”. Vi ser kulturmarxisten som en fiende som kan drepes.”.

Ikke overraskende støtter han Breiviks ideologi når det gjelder feminisme og marginaliseringen av vestlige menn.

Ikke overraskende støtter han Breiviks ideologi når det gjelder feminisme og marginaliseringen av vestlige menn. Det foreligger ikke informasjon om at han støtter Breiviks handlinger, men han har uttrykt støtte til bruk av vold ellers. Han har skrevet for det rasistiske nettstedet ‘Frie Ord’ og selv Human Rights Service tar avstand fra ham.

Så, mens Beyer lot seg intervjue i internasjonal presse og mens sosiale medier ble overfylt opp av latter-emojis over ‘Fedrelandet viktigst’ (som vi alle vet er idioter), ble han – og tusener av andre – egentlig bare trollet. I sitt forsøk på å sette søkelyset på rasisme, løftet Beyer og andre en Breivik-supporter opp og frem i New York Times der han selv ikke engang ble nevnt.

Som Nettavisen skrev, var det nok Slåttavik som lo mest.

Som Nettavisen skrev, var det nok Slåttavik som lo mest.

Intensjonen til Beyer og de andre som delte saken, var gode – men troll lar seg ikke bekjempe med gode intensjoner alene. Når selv en erfaren kommunikator som Beyer utilsiktet kan la seg bruke på denne måten, bør saken bli stående som en advarsel om at når man beveger seg i dagens norske fjellheim, vet man aldri når det kan være troll på ferde.

 

Merknad:

Johann Slåttavik reagerer på tittelen, spesifikt referansen til Breivik. Han understreker at han ikke støtter en massemorder som Breivik, og vil anse det som riktigere å betegne ham som en Fjordman-tilhenger.

Ettersom Slåttavik har uttrykt støtte til sentrale deler av Breiviks tankegods, og til drap på kulturmarxister, finner vi imidlertid at det er tilstrekkelig grunnlag for overskriften. Det er likevel presisert i teksten at Slåttavik ikke støtter Breiviks handlinger.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.