3 nov 2017 |  - Ekstern skribent

3 nov 2017 | 

HVOR ER AMNA?

I Saudi Arabia er 22 år gamle Amna forsvunnet etter å ha nektet å gifte seg med sin egen fetter.

Linn Rosenborg

Ekstern Skribent

Linn Rosenborg

Ekstern Skribent

Da jeg var 22 år var jeg, i ca. et kvarters tid, sammen en som het Jan Rune. Eller var det Erik det året? Morten? Jeg husker ikke. Det var uansett ikke viktig. Jeg flørtet, ble flørtet med, forelsket meg, hadde sex, sendte sms til fingrene ble støle, gjorde det slutt eller ble dumpet – og jeg gikk videre. Ingen forbrytelse ble begått. Ikke et øyebryn ble hevet. No stress. I Rælingen. I Oslo. I Norge.

Amna ønsket ikke å gifte seg med sin egen fetter, slik hennes familie hadde bestemt.

I Saudi Arabia er 22 år gamle Amna forsvunnet. Hun er innesperret. I fengsel. Hennes forbrytelse? Hun forlot hjemmet etter å ha blitt mishandlet av sin far. Amna ønsket ikke å gifte seg med sin egen fetter, slik hennes familie hadde bestemt. Derfor sitter hun nå innesperret i et kvinnefengsel.

«Se for deg at du prøver å rømme hjemmefra fordi du utsettes for grov vold når du nekter å inngå et tvangsekteskap. Du klarer å kommer deg ut, bare for å bli stoppet av politiet og levert tilbake til din overgriper. Når du nok en gang rømmer, blir du satt i et fengsel og torturert».

Sitatene over er hentet fra Kadra Yusuf sin kronikk Den brysomme kvinnen i dagens VG.

Saudi Arabia er et land der en kvinnelig robot har mer frihet enn faktiske kvinner. At den norske regjeringen samarbeider med og velvillig selger våpen til et regime som på daglig basis bryter menneskerettigheter, deriblant FNs Kvinnekonvensjon, er ikke annet enn skammelig. Eksempler som at Norge ikke vil si hva vi stemte da Saudi Arabia fikk innpass i FN sender et skremmende signal – og det er på høy tid at tonen får en annen lyd!

Amna er bare en av mange kvinner som lider denne skjebnen.

Et sivilisert, moderne og demokratisk samfunn kan ikke annet enn å ta tydelig og ufravikelig avstand fra alt samarbeid med land og regimer som oser av kvinneforakt, der kvinner er annenrangs borgere (eller tredjerangs, om man teller med roboter) og der kvinner mangler helt elementære menneskerettigheter.

Vi kan ikke endre Saudi Arabia, og regimets behandling av kvinner. Ikke i dag. Det vi derimot kan er å be om en redegjørelse for hvor Amna er – og kreve at hun settes fri.

Jeg oppfordrer derfor alle til sende en e-post til den saudiske ambassaden i Norge og stille det enkle spørsmålet:

Hvor er Amna?

Where is Amna?

Mailaddressen er: osemb@mofa.gov.sa

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.