“Enten er du enig med meg, eller så støtter du terroristene.”
Shoaib Sultan
Skribent
Shoaib Sultan
Skribent
Justisminister Sylvi Listhaugs påstander om at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettsikkerhet høyere enn nasjonens sikkerhet, gir dårlig smak i munnen. Bakteppet med Norgeshistoriens verste terrorangrep hvor målet var Ap og deres ungdommer og barn, gjør det hele enda mer usmakelig.
To ord om saken i seg selv. Det dette handler om er at den forrige regjeringen med H og FRP ønsker å kunne frata fremmedkrigere passet før saken er prøvd i rettssystemet. Regjeringspartner Venstre, samt opposisjonspartiene KrF, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG er alle uenige i hele eller deler av dette. I tillegg til altså Arbeiderpartiet. Advokat Jon Wessel-Aas har en god gjennomgang av den faktiske saken her.
«Den som ikke støtter mitt forslag støtter terroristene», dette er tankegang som enhver ekstremist vil nikke gjenkjennende til.
Kort fortalt, regjeringspartiene H og FRP hadde et forslag, deler av dette ble avvist av Venstre, Senterpartiet, KrF, SV, Rødt MDG og altså Ap. Så langt er saken grei. Det er reaksjonen fra Listhaug på det politiske tapet som gjør det hele problematisk. For de av oss som kjenner lusa på gangen er dette egentlig kjente toner. «Den som ikke støtter mitt forslag støtter terroristene», dette er tankegang som enhver ekstremist vil nikke gjenkjennende til. Diktatorer verden over benytter samme strategi.
Det smalt veldig tydelig fra kulturminister Trine Skei Grande: «Alle partier er for å bekjempe terror, men det må skje på rettsstatens premisser. Venstre er i likhet med et stort flertall på Stortinget uenig med forslaget fra den forrige regjeringen om å frata folk statsborgerskap uten domstolskontroll. Jeg har forståelse for at Listhaug er skuffet over å ikke få støtte for forslaget sitt, men kritikken hun retter mot Ap er totalt urimelig.
Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på. Vi er alle for å bekjempe terror, men alle må tenke gjennom hvilke ord og bilder vi bruker i det offentlige ordskifte. Jeg håper nå alle kan bidra til en bedre og mer redelig debatt. Det er vi alle tjent med.»
Tydelig og klart.
Solberg synes å ville takle det hele med å ikke takle det.
Høyreleder og statsminister Solberg mente heller at nå må alle være forsiktige med hvordan man ordlegger seg. Her sidestiller hun Listhaugs påstand om at Ap støtter terroristene med reaksjonene fra Ap på dette. Etter hvert greide hun å si at Listhaug hadde et for tøft språk.
Klar og tydelig det også, men på en helt feil måte. Solberg synes å ville takle det hele med å ikke takle det.
Sammenlignet med statsministerens tilnærming ser vi en mye tydeligere og bedre reaksjon fra en rekke Høyre-folk som reagerte med avsky og avstandstaken: Tina Bru, Henrik Aspheim og Stefan Heggelund delte alle tre følgende melding på Twitter: «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages.»
Samtlige andre partier har reagert med fordømmelse.
Ap kunne selvfølgelig besvart Listhaug sine påstander med å påpeke at det eneste terroranslaget i Norge kom fra en med røtter i justisministerens eget parti, og at offeret hans var Ap, men slikt gjør man ikke.
Listhaug og Frp fortsetter dog å kjøre på, med Solbergs velsignelse.
Dette har man ikke gjort av en enkelt årsak, for Ap er ikke Utøya og 22.juli et kort man kan spille ut ved ønske og behov. Det er et åpent sår. At dette kommer fra justisministeren samtidig med at filmen om terroren på Utøya er forhåpentligvis tilfeldig, men viser en skremmende mangel på empati og forståelse. Flere i Arbeiderpartiet mistet barn, søsken, venner i dette terroranslaget. I debattens hete kan alle si noe galt, her tråkket Høyres kunnskapsminister Jan Tore Sanner i salaten da han mente Støre trakk 22. juli-kortet i denne saken, men han så raskt hvor feil det ble og la seg flat og beklaget. Det er bra. Listhaug og Frp fortsetter dog å kjøre på, med Solbergs velsignelse.
Det var interessant, men ikke overraskende, å se på hva som strømmet til på siden til Listhaug. Støtte til 22. juli-angrepene og terroristen Breivik, foræderianklager rettet mot Ap. Det verste blir fjernet etterhvert, kanskje. Men dette er det justisministeren inviterer til, og hun vet det,
Det var da ekstra hjerteskjærende å lese reaksjonene fra ulike Ap/AUF-folk om hva de har mistet. Avstanden er enorm til FrP som igjen greier å dra offerkortet og spiller indignert i denne saken. Ingen andre har heller tatt til orde for å bruke terroristens fortid i Fremskrittspartiet og bruke det mot FrP. Men FrP synes ikke å ha noen kvaler med å angripe andre, spesielt Ap, med dette.
Ingen ser ut til å forvente at statsministeren skal ta tak i dette, spørsmålet er hva opposisjonen velger å gjøre nå.
Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.