18 Sep 2017 | 

18 Sep 2017 | 

“Fake news” på norsk

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

I etterkant av det amerikanske valget i fjor har det vært mye fokus på «falske nyheter», med ryktespredning, direkte konstruerte nyheter og ekstremt vinklede saker. Slike nyheter kan være veldig farlige, vi så det med episoden med «PizzaGate», hvor det ble spredd nyheter om at en rekke politikere fra det demokratiske partiet holdt barn som sexslaver i kjelleren på en pizzarestaurant. «Nyheten» fikk en høyreekstremist til å møte opp med våpen på restauranten for å frigjøre barna. Politiet fikk etter hvert kontroll på vedkommende, men det viser det store problemet med slike «nyheter». De skaper en reaksjon i virkeligheten også.

Vi har flere forsøk på å skape slike «alternative» nyhetssider her i Norge også. Noen kan anklages for å ha en egen og ensidig negativ vinkling på alt som har med samfunnet å gjøre, her finner vi nettsider som Document og Rights, disse skal vi ikke se nærmere på her. Her skal vi imidlertid se på nyhetssider som skaper sin helt egen virkelighet. Mer konkret skal vi se nærmere på 24avisen.com.

Navnet ligner til forveksling på e24.no, en seriøs nettavis med hovedfokus på økonominyheter. Noe som kan forklare at mange ukritisk deler «nyheter» fra denne siden, og det er kanskje meningen med et slikt navn også. 24avisen er imidlertid en blogg som er alt annet enn seriøs, og står for noe av de verste konstruerte nyhetene vi har sett i Norge.

Bloggen, som for øvrig kanskje naturlig nok ikke har en navngitt redaktør eller journalister, har gjort seg bemerket gjennom direkte løgnaktige og ekstremt vridde påstander mot navngitte enkeltpersoner som står for noe bloggen er uenig i. Bredden på sakene dekket i bloggen sier sitt:

Innholdet i bloggen er ikke direkte rasistisk, men legger opp til en invitasjon til mobbing og rasisme. Den eksplisitte rasismen overlates til kommentarfeltet, som vi ser leverer etter bestilling gang på gang. På denne måten ser vi at bloggen sprer rasistiske ideer. Metodikken synes å være at bloggen lager oppspillet, så kan kommentarfeltet gjøre den virkelige møkkajobben. Rasistiske kommentarer blir dog ikke fjernet.

Metodikken synes å være at bloggen lager oppspillet, så kan kommentarfeltet gjøre den virkelige møkkajobben.

Vi ser omfattende misvisende bildebruk, ekstreme tilfeller av personangrep uten tilsvar eller noe annet vi kan forvente av en seriøs nyhetskanal.

En av kjernesakene er jo “islamkritikk”, og på bloggen ser vi en sammenblanding mellom hva som står i koranen, hva noen muslimer har sagt og andre kilder, med helt spesielle konklusjoner. Dette kjenner vi fra før fra ulike islamofobe miljøer, men her er det gitt ut med en form som kan ligne på en avisartikkel.

Det eksemplifiseres spesielt i en sak det er usikkert om er reell i det hele tatt, om en muslimsk mann som mente han kunne kreve sex med sin kone selv om hun skulle nekte. Voldtekt i ekteskap er et stort problem generelt, men her handler det kun om muslimer. I saken man har hentet fra et britisk nettsted påstås det at politiet skal ha arrestert vedkommende, men dette forbigår man helt og har heller fokus på at muslimer generelt mener dette. Noe de aller fleste muslimer både vil bli overrasket over at de skulle mene, og være ganske uenig i.

Noe de aller fleste muslimer både vil bli overrasket over at de skulle mene, og være ganske uenig i.

Inspirasjonen fra USA er også tydelig gjennom bredden på artiklene, med mye fokus på Donald Trump og angrep på Hillary Clinton og Obama. På den norske politiske scenen er det kun to partier som er interessante for «avisen», dette vises gjennom et ekstremt hat mot Ap og hyllest av FrP. Nettstedet klager over norske medier og krever at de skal dekke nyheter om hvor fryktelige islam og muslimer er. En slik klage handler om at ingen norske nyhetskanaler har skrevet om hvordan ISIS skal ha drept et barn og gitt kjøttet hans til moren og fortalt henne i ettertid at hun spiste sin egen sønn.

Problemet med denne «nyheten» er at den har utspring i den britiske sladreavisen the Sun, uten noen kredible kilder til å bekrefte historien. Ekte nyhetskanaler tar ikke bare sensasjonelle nyheter, de bekrefter dem også gjennom å ettergå kildene. Noe slikt tar ikke 24avisen seg tid til. Siden man «vet» hva sannheten er, trenger man ikke ødelegge en god historie med faktasjekking. Den internasjonale faktasjekkenettstedet Snopes.com finner ingen bekreftelse på historien. ISIS-gruppen har beviselig begått massivt med overgrep og tortur. Man behøver dog ikke å finne på nyheter om deres grusomheter, virkeligheten er ille nok. For høyreekstreme islam- og muslimhatere er ethvert forsøk på faktisk å bekrefte enhver slik historie som svakhet å regne. Helt oppdiktede historier blir en type lakmustest, hvor det å stille spørsmål til disse plasserer en utenfor det gode selskap.

Helt oppdiktede historier blir en type lakmustest, hvor det å stille spørsmål til disse plasserer en utenfor det gode selskap.

Vi ser også at bloggen går etter enkeltpersoner med stygg personsjikane, et av de verste eksemplene har vært de mange artiklene mot den unge somaliske kvinnen Sumaya Jirde Ali. Tydeligvis er en skrivefør og oppegående jente med en annen hudfarge mer enn rasistene bak bloggen kan takle. Både artiklene og kommentarene under var særdeles stygge og rasistiske. I skrivende stund virker det som om artiklene er fjernet, trolig grunnet politianmeldelse.

Slike blogger har eksistert før, men da gjerne kun delt og lest i små ekkokamre. Et mer profesjonelt design sammen med tilsynelatende journalistiske grep på tekstene skaper inntrykk av seriøsitet. Nærmere lesning av artiklene viser imidlertid at denne seriøsiteten bare er til pynt. Alt dette blir selvsagt veldig mye mer problematisk når en av dem som har delt artiklene fra denne rasistbloggen, er stortingspolitiker for FrP, Tor André Johnsen. Kan vi forvente oss noe mer kildekritisk tilnærming fra folkevalgte i nasjonalforsamlingen?

Idet artikkelen skal publiseres, ser vi 24avisen har lagt ned, men det gjør ikke folkene bak ansvarsfrie. De har beredt grunnen for flere andre sider av denne typen med falske nyheter. Vi kommer til å se nærmere på flere slike hatsider forkledd som seriøse nyhetssider utover.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.