12 mai 2021 | 

12 mai 2021 | 

Fordøm diskrimineringen av palestinere

Antirasistisk Senter oppfordrer norske myndigheter til å fordømme israelske myndigheters diskriminerende praksis overfor palestinerne.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

Siden begynnelsen av ramadan har situasjonen i det annekterte Øst- Jerusalem og på det okkuperte Vestbredden vært preget av voldelige sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere. Den spente situasjonen startet da israelske myndigheter besluttet å sperre av store områder i Jerusalems gamleby for å forhindre store ansamlinger av mennesker. Fredag kveld stormet israelske styrker Haram Al- Sharif etter fredagsbønnen. 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadd i sammenstøtene som fulgte utover natten, og det meldes om uroligheter også søndag og mandag.  29 barn er såret i sammenstøtene, mens åtte barn er pågrepet av israelsk politi. Israelsk politi omtaler operasjonene som sikkerhetsoperasjoner, men for palestinerne er dette en trussel mot religionsfriheten. Samtidig har israelske myndigheter godkjent en jødisk marsj gjennom gamlebyen i anledning Jerusalemdagen- en nasjonal høytid til minne om at Israel erobret området i 1967. Marsjen er vanligvis en markering fra ytterliggående nasjonalister som mener hele Jerusalem må være under israelsk kontroll. (Marsjen ble senere stoppet av israelsk politi i fare for at dette ville eskalere konfliktsituasjonen ytterligere).

Israel erobret Øst-Jerusalem sammen med resten av Vestbredden i 1967 og annekterte byen, noe som ikke er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Å okkupere land, utføre hus-ødeleggelser, og bedrive systematisk utkastelse av mennesker, er i strid med internasjonal folkerett.

Bakteppet for den spente situasjonen er årelang og betent eiendomsstrid i det palestinske boligområdet Sheik Jarrah, et av flere områder i Øst- Jerusalem og på Vestbredden som okkuperes av israelske bosettere. En rettsavgjørelse i israelsk tingrett har besluttet at bosettere kan overta palestinske familiers hjem, dette på tross av at familiene som bor der i dag har lagt frem dokumentasjon på at de kjøpte eiendommene av jordanske myndigheter, som styrte Øst- Jerusalem fra 1948-1967.Saken er anket til høyesterett, som mandag denne uken skulle komme med sitt svar (men avgjørelsen ble utsatt på grunn av opptøyene i byen.)  Begrunnelsen er at eiendommene skal ha tilhørt bosetternes familier før 1948. Palestinerne mener at israelske myndigheter forsøker å tømme Øst –Jerusalem for palestinere, og erstatte dem med israelske jøder, dette for å hindre palestinernes planer om en fremtidig hovedstad i Øst Jerusalem.

Situasjonen i Jerusalem er et tydelig eksempel på den etniske diskrimineringen mange palestinere utsettes for, og føyer seg inn i rekken av diskriminerende praksiser som israelske myndigheter utøver overfor palestinere på en daglig basis.

I skrivende stund har det også vært flere rakettutvekslinger mellom Hamas i Gaza, og israelske myndigheter i områdene rundt grensen. En boligblokk på 13 etasjer kollapset i Gaza etter et israelsk luftangrep tirsdag ettermiddag. Minst 26 mennesker, deriblant ni barn, er drept og 122 skal er skadet i angrepene. På israelsk side har en buss blitt truffet av en rakett i Holon rett sør for Tel Aviv.  Tre personer ble lettere såret, blant dem et fem år gammelt barn, ifølge israelske medier. To kvinner har også mistet livet i angrepene.  Både FN, USA, den såkalte Midtøstenkvartetten og de arabiske landene som er alliert med Israel uttrykker bekymring for situasjonen i Øst- Jerusalem. Situasjonen i Jerusalem er et tydelig eksempel på den etniske diskrimineringen mange palestinere utsettes for, og føyer seg inn i rekken av diskriminerende praksiser som israelske myndigheter utøver overfor palestinere på en daglig basis. Saken må også ses i sammenheng med den systematiske marginaliseringen av palestinere i Øst-Jerusalem, som bor i staten Israel uten statsborgerskap, stemmerett og i konstant fare for å bli fratatt oppholdstillatelsen sin av israelske myndigheter.

Det at en stat støtter oppunder fordrivelsen av mennesker til fordel for andre mennesker på bakgrunn av deres nasjonal eller etnisk tilhørighet, er strukturell diskriminering og rasisme

Det å hindre en gruppe å utøve sin religion samtidig som man tillater andre grupper å samles for religiøse feiringer, er diskriminerende forskjellsbehandling. Israel erobret Øst-Jerusalem sammen med resten av Vestbredden i 1967 og annekterte byen, noe som ikke er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Å okkupere land, utføre hus-ødeleggelser, og bedrive systematisk utkastelse av mennesker, er i strid med internasjonal folkerett. Det at en stat støtter oppunder fordrivelsen av mennesker til fordel for andre mennesker på bakgrunn av deres nasjonale eller etnisk tilhørighet, er strukturell diskriminering og rasisme. Antirasistisk Senter oppfordrer norske myndigheter til å benytte sin plass i FNs sikkerhetsråd til å jobbe for at israelske myndigheter forholder seg til internasjonal folkerett og til å fordømme israelske myndigheters diskriminerende praksis overfor palestinerne.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.