21 sep 2018 | 

21 sep 2018 | 

Kast ut drittungen

Den nasjonalistiske populismen, identitetspolitikken, er ikke forbeholdt Sverige, Frankrike eller USA.

Ervin Kohn

Ervin Kohn er nestleder ved Antirasistisk Senter, og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Skribent

Ervin Kohn

Ervin Kohn er nestleder ved Antirasistisk Senter, og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Skribent

Vi har naturlig nok vært fokusert på Sverige de seneste ukene pga valget. Mange trakk et lettelsens sukk da valgresultatet viste at Sverigedemokratene fikk færre enn 20% av stemmene. Noen målinger indikerte nærmere 25% før valget. Mye har med forventninger å gjøre.

Den nasjonalistiske polulismen, identitetspolitikken, er ikke forbeholdt Sverige, Frankrike eller USA. Helt på den andre siden av kloden, i Australia skjer det også ting som opprører.

Man kan undres over hvor sterke reaksjoner man tyr til og hva man lar seg provosere av.

En ni år gammel jente, Harper Nielsen fra Brisbane ble sittende under avsyngingen av nasjonalsangen. Hun mener at den australske nasjonalsangen er diskriminerende overfor Australias urbefolkning, aboriginerne.

 

https://youtu.be/D6KoLFOodv4

Foreldrene bedyrer at dette var Harpers egen idé og ikke noe de hadde påvirket henne til å gjøre.

Denne helt personlige protesten av en 9-åring har fått helt sentrale politikere til å gå av skaftet. En kjent politiker og tidligere statsadvokat, Jarrod Bleijie, kalte Harper for en drittunge (brat) som skulle hatt et spark i rumpa. Bleijie mener at hun bør suspenderes dersom hun gjør det igjen. Den populistiske politikeren og partilederen Pauine Hanson vil ha Harper kastet ut av skolen. Intet mindre.

Hva får ansvarlige politikere til å gå av skaftet av en sittende protest i et klasserom av en 9-åring?

Det første jeg tenkte på da jeg hørte om historien med Harper Nielsen var Donald Trumps reaksjon på NFL-spillerne som knelte under nasjonalsangen.

Jeg er glad våre årlige samtaler om bunader og flaggbæring i 17.mai tog er siviliserte og føres med innestemme.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.