11 Jun 2019 | 

Nazister bak vandalisme

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Den nazistiske grupperingen Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM) påtar seg ansvaret for å ha illudert en lynsjing, ved å henge en dukke fra en bygning i den danske byen Randers . Det er i et innlegg på sine egne sider de skryter av dette, samt å ha malt over en benk som da hadde vært malt i regnbuefarger i kampen mot «homolobbyen». Dukken hadde også påklistret en lapp hvor dukken sies å være en innvandrermann som kommer til Danmark for å voldta danske kvinner, og som har fått straff for dette.

DNM har sin hovedbase i Sverige hvor de også er størst, men gruppen er aktive i hele Skandinavia. Tidligere var det ulike nasjonale grupperinger, nå er disse slått sammen i en felles nordisk organisasjon. I Norge har flere av medlemmene blitt siktet for blant annet å ha hengt opp nazibannere, og gruppen har stått bak ulike nazimarsjer. I Finland har gruppen vært forbudt etter at en motdemonstrant ble sparket i hjel av nazistene.

I Danmark har DNM vært en mindre del av en større nazibevegelse, mens i både Norge og Sverige er de den dominerende gruppen blant nazister. Det siste året har det vært økt aktivitet i Danmark også, og disse aksjonene kan sees som ledd i den aktiviseringen! Dessuten, vi har sett økt aktivitet og oppslutning for partier på ytre høyre i Danmark, denne normaliseringen av ganske ytterliggående standpunkter kan nok også være en viktig del av forklaringen på aksjoner som dette.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.