28 Sep, 2020
Oslo

DNM-aksjon utenfor synagogen i Oslo

Nazister demonstrerte utenfor synagogen i Oslo under yom kippur-feiring.

Beskrivelse av hendelsen

– Det var svært ubehagelig å ha tre nazister som demonstrerer utenfor synagogen på selve yom kippur. Organisasjonen er selverklært nasjonalsosialistisk og er forbudt i Finland. Mer enn å diskutere om organisasjonen er lovlig eller ikke, eller om propagandaen deres er legal eller ikke, så synes jeg det er vel så viktig at vårt samfunn markerer at antisemittisk propaganda er illegitim. Våre politiske ledere, fra Raymond Johansen og oppover, bør si klart ifra at vårt samfunn ikke skal være bekjent av at nazister demonstrerer utenfor synagogen på yom kippur. Hva som er legalt eller illegalt er det Stortinget og domstolene som avgjør. Hva som er illegitimt er det folkemeningen som avgjør. Folkemeningen ligger i hendene på våre ledere og media. Her bør noen se sin besøkelsestid, sier nestleder for Antirasistisk Senter og forstander i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn. Han var selv til stede da nazistene dukket opp.

Medlemmene, som sto på stand utenfor synagogen og hevdet å demonstrere mot omskjæring og kosher-slakt, skal ha vært en del av en internasjonal aksjon, først omtalt av Jerusalem Post.  Ifølge artikkelen skal Den nordiske motstandsbevegelsen ha arrangert aksjoner i Norge, Sverige, Danmark og på Island gjennom uken som ledet opp den jødiske høytiden yom kippur. Ifølge gruppas egne nettsider skal aksjonene ha foregått flere steder i Norge, og i andre byer i de nevnte landene. I tillegg til å ha hengt opp plakater og delt ut flygeblader, skal medlemmer av gruppa ha møtt opp utenfor synagoger og oppsøkt synagogenes besøkende.

President i World Jewish Congress (WJC) Ronald S. Lauder fordømmer den koordinerte kampanjen mot jøder i de berørte landene: – Dette er andre Yom Kippur på rad at antisemittismen viser sitt stygge ansikt i Europa. I fjor opplevde vi et antisemittisk angrep mot synagogen i Halle, Tyskland (der to personer mistet livet red.anm). I år har dagens følgere av nazistene på 1930 og 40-tallet, kjent som Den nordiske motstandsbevegelsen, startet en ondskapsfull hatkampanje mot jøder i Nord-Europa.

Organisasjonen har dokumentert aksjonene på egne nettsider.

Kilder

Øyenvitner, Jerusalem Post.

Sist oppdatert

29. september 2020

 

Rasistiske hendelser fører løpende oversikt over høyreekstreme, rasistiske, antisemittiske, muslimfiendtlige og innvandringsfiendtlige hendelser i Norge. Har du tips? Ta kontakt på carima@antirasistisk-senter.no