Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Redaktøren i Resett, Lars Akerhaug, har skrevet en artikkel som tydeligvis alle andre enn han selv leser som et angrep på NRK-journalist Yama Wolasmal. Artikkelen er i sin tur basert på en forskningsartikkel av Thomas Hegghammer. Innlegget på Resett fikk Hegghammer til å reagere, og han beskrev det som en hit-piece mot Wolasmal. Hegghammer tok i klare ord avstand fra hvordan hans forskning ble brukt for å angripe Wolasmal.

Forskningsartikkelen, med mye nytt, nyttig og informativt materiale, blir misbrukt av Resett i artikklelen «Den sjokkerende historien om hvordan Norge åpnet døren for radikal islam». Det er en ganske grov sammenblanding av den afghanske kampen mot Sovjetisk okkupasjon, med jihadisme og terrorisme hos Resett. Jeg har lest Hegghammers artikkel og ser ikke antydning til det samme der. Jihadister og ekstremister var del av den afghanske kampen mot sovjetisk okkupasjon, men ikke alle som kjempet mot okkupasjonen var jihadister eller ekstremister. Faren til Wolasmal blir i Resetts artikkel mellom linjene gjort om fra en afghaner som engasjerer seg i kampen mot en okkupant til en voldelig ekstremist.

Da Akerhaug kom til Resett var det snakk om heving av den journalistiske standarden, så synes ikke å ha skjedd.

I samtaler om Afghanistan skjer det ofte en sammenblanding av de ulike mujahedingruppene som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen, og Taliban-bevegelsen som tok makten senere. For å være overtydelig på dette: Taliban og mujahedinkrigerne som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen var ikke det samme. Taliban var aldri del av kampen mot okkupasjonen, rett og slett fordi de ikke engang eksisterte på den tiden. Lang tid med stridigheter mellom ulike fraksjoner og krigsherrer i Afghanistan skapte Talibanbevegelsen, som etter hvert nedkjempet mujahedingruppene gjennom 90-tallet, lenge etter at okkupasjonen var over og det sovjetiskstøttede regimet i Kabul hadde falt.

En av de mest sentrale lederne der, som forøvrig også nevnes i Hegghammers artikkel som mottaker av støtte fra Norge på 80-tallet, var Ahmad Shah Massoud. Han ble faktisk drept i det som trolig var et Al Qaida angrep to dager før terrorangrepene mot USA i 2001.

Det er interessant å lese Akerhaugs svar på Hegghammers reaksjon, hvor han bedyrer å aldri ha kalt Wolasmal islamist. Dette stemmer rent teknisk, for leserne overlates til å trekke egne slutninger, men med tydelige anklager mellom linjene. I kommentarfeltet velter det frem ulike anklager mot Wolasmal basert på nettopp den forståelsen Akerhaug nekter for å ha underbygget. Det er jo nettopp dette fenomenet som beskrives som hundefløyte.

Dette har en moderator lest gjennom, og funnet ut at er greit å sette på trykk

Kommentarfeltet responderer på hundefløyten med fablinger om alt fra islam som en kreftform, til anklager om at NRK journalisten er IS-tilhenger, og til antisemittiske verdensforestillinger om “jewsa” som skaper krig i Midtøsten. Begrepet “jewsa” kan det være på sin plass å forklare litt. Det er hentet fra det amerikanske høyreekstreme/nazistiske miljøet, og bygger på en antisemittisk konspirasjonsteori om at jødene styrer USA. JewSA istedenfor USA altså, det er jo i god gammel antisemittisk ånd, dette. Dette blir godkjent og publisert i det modererte kommentarfeltet til Resett, hvor en moderator leser gjennom innlegget, synes at det er helt greit, for så å sette dette på trykk.

Da Akerhaug kom til Resett var det snakk om heving av den journalistiske standarden, så synes ikke å ha skjedd.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.