28 May 2019 | 

Alliansen til Arendalsuka

Uendelig skuffende, sier leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

Debatten om hvorvidt det høyreradikale partiet Alliansen er velkommen til å delta under høstens store politiske begivenhet, Arendalsuka, har rullet og gått helt siden partiet stilte med stand under fjorårets demokratifestival. Debatten skyldes blant annet en rekke grovt rasistiske og antisemittiske utspill i sosiale medier som partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har kommet med:

– Alliansens leder har vært aller drøyest, spesielt med en lang rekke antisemittiske og rasistiske tweets som langt på vei plasserer ham i en egen kategori her til lands. Det er snakk om grovkornet, konspiratorisk antisemittisme av “klassisk” type – og det er mye av den. At Alliansen slipper til, betyr i essens at det heretter er fritt fram for å delta i Arendal uansett hvor åpenlyst antisemittisk og rasistisk budskapet ditt skulle være, sier leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.

Johansen har over lengre tid vært fast leverandør av hatefulle ytringer av grov rasistiske og antisemittisk karakter i sosiale medier og dette var bakgrunnen for at rådmann i Arendal kommune, Harald Danielsen, forrige uke leverte en innstilling til rådet for Arendalsuka om at partiet ikke burde få stille med stand under festivalen. Tirsdag denne uken avgjorde imidlertid flertallet i rådet for Arendalsuka at partiet likevel får stille med stand under festivalen.

Tidlig i mars ble det offisielt at partiet også i år får stille både med stand og med et arrangement under Arendalsuka, men beslutningen ble revurdert etter at Antirasistisk Senter la frem rekke rasistiske og antisemittiske meldinger som Johansen har postet i sosiale medier det siste året. Her er et lite, men ikke mindre støtende, utvalg av Johansens meldinger på Twitter det siste året:

“Vi er nødt til å ta dette oppgjøret up front med jødene nå. Vi har fått nok. Jeg selv er dritt lei at jødene skal få pushe frem dette falske holocaustnarrativet.”

“Hvor mange ble gasset? Ingen.”

“Holocaust er et propagandagrep, en besvergelse. Get over it.”

“Horder av negere som vil rive Europa i filler.” [Publisert med bilder av afrikanere.]

“Samfunnet har null fokus på raseforedling. Fokuset er på raseblanding.”

“The caucasian civilization is incompatible with the negro civilization.”

Johansen har over lengre tid vært fast leverandør av hatefulle ytringer av grov rasistiske og antisemittisk karakter i sosiale medier og dette var bakgrunnen for at rådmann i Arendal kommune, Harald Danielsen, forrige uke leverte en innstillig til rådet for Arendalsuka om at partiet ikke burde få stille med stand under festivalen. Tirsdag denne uken avgjorde imidlertid flertallet i rådet for Arendalsuka at partiet likevel får stille med stand under festivalen:

– Arendalsuka tilsidesetter til og med sitt eget kriterium om at de ikke vil slippe til antidemokratiske organisasjoner. Alliansen er klart antidemokratisk, ikke minst med sine gjentatte oppfordringer til statskupp, både i Norge og andre land. Etter rådmannens/sekretariatets innstilling håpte jeg at det var litt framgang her. Antirasistisk Senter vil nå vurdere om det er aktuelt for oss å delta under Arendalsuka eller ikke, sier Berglund Steen.

Rådet besluttet også at den islamfiendtlige grupperingen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) får delta med stand under Arendalsuka.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.