7 Mar 2019 | 

“Besatt av demoner”

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Vi håper dette er et tegn på at Arendalsuka ikke er kjent med alt lederen av mikropartiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, har uttalt siden forrige Arendalsuke. Siden den gang har Johansen kommet med en rekke grovt antisemittiske, konspiratoriske, rasistiske og antidemokratiske uttalelser. På bakgrunn av dette er han under strafferettslig etterforskning. Hans syn er per i dag vanskelig å skille fra nasjonalsosialisme/nazisme. Han uttaler riktignok at han er imot vold. Samtidig er han tydelig i sin støtte til nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen.

Den regelrette flommen av antisemittiske ytringer er for omfattende til å kunne ytes rettferdighet her. Lysglimt Johansen har, inniblant utallige andre grove ytringer, uttalt slikt som at jøder er “barbariske mennesker besatt av demoner”. Han påstår at både Høyre og FrP er dominert av “jødelakeier”. En tweet lyder slik: “Det er ikke noe å holde igjen for nå lenger. Dette er rent talmudisk jødisk svineri. Og vår regjering, Høyre og FrP er subvertert av de jødiske kreftene.”

Det er rett og slett snakk om en tøylesløs serie med antisemittiske og konspiratoriske ytringer av en type man heldigvis sjelden finner her til lands i vår tid.

En annen lyder slik: “Jødene leder fremdeles racet, men vi får opp en ekte høyreside nå i rasende fart.” Atter en: “Det er en historisk kamp, et skue. Klarer jødene å gjøre det multikulturelle kulturmarxistiske umulig å snu med masseinnvandring, eller klarer vi å få opp en ekte høyreside raskt nok til å slå svineriet tilbake.” I tillegg kommer et krav om at synagoger må stenges, og at den såkalte “jødeparagrafen” – forbudet for jøder mot å komme inn i Norge – må gjeninnføres. Og mye, mye mer av det samme.

Han har også uttalt at han er en nasjonalist, og dratt en direkte parallell til Hitler. Det er rett og slett snakk om en tøylesløs serie med antisemittiske og konspiratoriske ytringer av en type man heldigvis sjelden finner her til lands i vår tid. Her finner man også holocaustbenektelse, gammeldags raseretorikk av nasjonalsosialistisk merke, vedvarende sjikane av forstanderen i Mosaisk trossamfunn i Oslo (til orientering, også min kollega), grov rasisme mot personer med afrikansk bakgrunn (“horder av negere som vil rive Europa i filler”), og utpreget antidemokratiske ytringer, herunder gjentatte oppfordringer til statskupp og rettsoppgjør med folkevalgte politikere.

Vi ser at Arendalsuka nå vil revurdere Alliansens deltagelse, under referanse til antidemokratiske ytringer hvor Lysglimt Johansen oppfordrer til statskupp i Sverige, slik han før også har oppfordret til statskupp i Norge. Dette er positivt. Samtidig oppfatter vi det som alarmerende hvis den grove antisemittismen og rasismen som Lysglimt Johansen er en eksponent for, ikke i seg selv anses som en grunn til å holde ham ute.

Hvis SIANs folk blir dømt i april, vil de bare fire måneder senere kunne delta under Arendalsuka, med en helt fersk dom mot seg for hatefulle ytringer.

Samtidig er sentrale personer i SIAN tiltalt for hatefulle ytringer i strid med straffelovens § 185, etter anmeldelse fra politiet selv, og skal møte i retten i april. Personene som står tiltalt, har tidligere vært sentrale på SIANs stands i Arendal. Politiet har blant annet reagert på at SIAN har omtalt muslimer som “morderzombier” og “seksualpredatorer”. Hvis SIANs folk blir dømt i april, vil de bare fire måneder senere kunne delta under Arendalsuka, med en helt fersk dom mot seg for hatefulle ytringer.

Arendalsuka har i utgangspunktet lykkes i å skape noe i norsk sammenheng unikt, viktig og positivt. Vi er redd Arendalsuka i manges øyne vil miste legitimitet hvis man slipper til slike aktører. Det er heller ingen tvil om at man risikerer at andre aktører vil holde seg unna. At man skal være en arena for fri debatt, burde ikke bety at det er fritt fram for antisemittisme, rasisme og ren og skjær konspiranoia. Vi håper derfor at Arendalsuka vil foreta en ny vurdering av hvilke standarder man skal ha – hvis noen overhodet – i møte med ekstremt, rasistisk og antisemittisk hat.

Vi håper derfor at Arendalsuka vil foreta en ny vurdering av hvilke standarder man skal ha – hvis noen overhodet – i møte med ekstremt, rasistisk og antisemittisk hat.

Lysglimt Johansen avlegger Antirasistisk Senter et besøk i et innlegg 5. mars. Det er helt riktig at statsrådene Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen skrev en artikkel i Vårt land i september 2027 hvor de i klare ordelag fordømte Lysglimt Johansens antisemittisme. Denne artikkelen kan stadig leses på verdidebatt.no.

Lysglimt Johansen har for øvrig ikke noe som helst grunnlag for å sette oss i forbindelse med den venstreradikale gruppen Tjen folket, som ble pågrepet under Arendalsuka i fjor, en gruppe vi har ingenting med å gjøre. Det er heller ikke riktig, slik Lysglimt Johansen falskt påstår, at tidligere ansatte fra Antirasistisk Senter var blant de pågrepne. Det blir ellers bare absurd når en person som gjentatte ganger har uttrykt støtte til nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, hevder å være en etterfølger av Gandhi. Mer trengs ikke å sies.

Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter

 

Publisert i Agderposten 6. mars 2019.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.