8 Dec 2020 | 

Ikke mer blackface

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Jeg tenker på debatten om “blackface” som en delvis parallell til debatten om n-ordet. Nei, alle har ikke brukt blackface eller n-ordet med en rasistisk intensjon. Det er derimot ingen tvil om at mange har brukt dem rasistisk, eller at det er snakk om uttrykk som i utgangspunktet er rasistiske.

Intensjon er heller ikke alt. Noe kan være rasistisk uten at det var det som var hensikten.

At man reagerer på blackface, handler ikke om at man er “krenket”. Det handler om at man ikke lenger godtar urett.

Blackface var i realiteten aldri greit. Forskjellen er at nå orker flere å si ifra.

Blackface var i realiteten aldri greit. Forskjellen er at nå orker flere å si ifra, blant annet i etterkant av Black Lives Matter og de store markeringene før sommeren. Det er spesielt positivt at mange i den yngre generasjonen hever stemmene tydeligere.

Da er det desto mer nedslående å se hvordan spesielt folk som selv ikke opplever rasisme, igjen og igjen forsøker å avfeie og dels latterliggjøre dette som at minoriteter “krenkes” for lett. Da har man ikke forstått, og da vil man ikke forstå.

Det betyr ikke at historien skal utraderes, slettes fra alle arkiv, fjernes fra alle bibliotek. Selvsagt ikke. Det som først og fremst trengs, er en anerkjennelse av og en bevissthet rundt problemstillingen. Det verste bør tas ut av sendeplanen, og heller ligge tilgjengelig i arkiv (gjerne med et varsel) for dem som ønsker å søke det fram.

Det betyr ikke at historien skal utraderes.

Og så kan det være på sin plass at de som i sin historie har produsert slikt materiale, nå ligger mer i forkant og foretar sin egen vurdering, heller enn å vente på at det blir en sak i media.

Igjen godt jobba av Rasisme i Norge og Jamal Sheik, som tok tak i dette!

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.