10 Apr 2017 | 

Blasfemilovgivning på villspor

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Jeg har tidligere skrevet en del om blasfemiloven i Pakistan, og hvordan den misbrukes til å forfølge og undertrykke religiøse minoriteter. Folk som forlater religionen blir også rammet, og ikke minst gjelder dette frafalne fra all religion, folk som blir ateister. Denne utviklingen har sin rot i perioden under militærdiktatoren Zia ul-Haq, og har gått fra ille til mye, mye verre.

Vi følger en slik sak i Pakistan i disse dager, med arrestasjonen av en sekulær/ateistisk blogger som brukte dekknavnet Allama Ayaz Nizami. Allama er en ærestittel brukt blant religiøst lærde, og i dette tilfellet er det signifikant fordi Nizami har studert ved en madrassa, og er altså en utdannet tidligere muslimsk lærd som mistet sin tro og har falt fra religionen. Tittelen han bruker blir da oppfattet som en provokasjon. Dette igjen skaper et sinne, godt hjulpet av religiøse ledere som kaster olje på brannen.

Hashtaggen #hangAyazNizami tok av i en lengre periode i Pakistan, med mange pakistanske twitterbrukere som ønsket (eller heller krevde) at Nizami straffes, og det med døden. Ironisk nok med tweets som fastslo at islam er fredens religion, men at Nizami burde bli hengt.

Heller enn å ta tak i folk som krever et annet menneske drept, har Twitters reaksjon så langt dessverre vært at man faktisk slettet twitter-kontoen til Nizami.

Nå er trusler mot en person faktisk noe som Twitter normalt slår ned på, men altså ikke i tilfellet her. Heller enn å ta tak i folk som krever et annet menneske drept, har Twitters reaksjon så langt dessverre vært at man faktisk slettet twitter-kontoen til Nizami. Pakistanske myndigheter har spurt Facebook og Twitter om at de skal hjelpe til med å identifisere pakistanske brukere i inn- og utland som bedriver blasfemi, slik at de kan blir arrestert og eventuelt utlevert fra andre land. Dette er en håndsrekning til alle de som ønsker å stemple islam og muslimer som barbariske. Som troende muslim sliter man med dette også, men det virkelige problemet er selvsagt at mennesker forfølges og drepes.

Det hele skal ha startet med at religiøse ekstremister oppfordret høyesterett i Islamabad om å ta tak i blasfemi på sosiale medier. Shaukat Aziz Siddiqui, en dommer tidligere kjent for å ville forby valentinsdagen i Pakistan, sammenlignet slike blasfemiske utsagn med terror og mente at blasfemien er verre enn terror. Han har krevd at politiet tar tak i dette, og vi ser resultatet gjennom en rekke arrestasjoner, hvor Ayaz Nizami er den siste i rekken. Nizami har skrevet om tvil og uenigheter han har i forhold til etablert muslimsk doktrine, og organisert og etablert et ateistisk forum på nettet. Kontoen hans er som sagt slettet, men av det jeg kan se spredd på ulike sider av hva han har skrevet, ser jeg faktisk ikke blasfemiske utsagn, men spørsmål og utfordringer til religiøse lærde.

Dette er en håndsrekning til alle de som ønsker å stemple islam og muslimer som barbariske.

Her kan man selvsagt starte en diskusjon om blasfemi kan og bør straffes. Mitt syn: Det bør det ikke. Sannheten er jo at enhver religion faktisk er en blasfemi mot andre religioner. Blasfemien blir da en viktig basis for trosfriheten. Vi kan også diskutere om formen for kritikk, og eventuelt når det krysser grensen for det akseptable, og hva en gjør med såre følelser. Alt dette og mer til kan og bør diskuteres, men til rett tid og sted. Det er ikke nå!

Her og nå handler det først og fremst om å få hindret at en mann myrdes av den pakistanske staten. #HangAyazNizami trender igjen på sosiale medier, men nå like mye gjennom dem som taler ut imot dødsstraffen, i tillegg til #SaveAyazNIzami. Her bør mange flere av oss stemme i, og bidra til å snu trenden!

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.