21 Oct 2014 | 

Demonstrasjon: Ingen plattform til nazistisk propaganda!

Anne Marie Mollen

Skribent

På torsdag kommer den svenske kunstneren Lars Vilks til Deichmanske bibliotek i Oslo. Han er invitert dit av document.no for å vise frem og forsvare hatefulle og sjikanøse postere lagd av den straffedømte nazisten Dan Park.

Lars Vilks er mest kjent for å ha tegnet Mohamed som en hund, men har også tegnet den klassiske antisemittiske «jødesugga» der en gris er gitt “jødiske” ansiktstrekk. Angivelig er det bare å regne som “politisk korrekt” når noen mener at jøder ikke bør tegnes som griser.

Dan Park har bla. lagd postere hvor mennesker med afrikansk bakgrunn fremstilles som lynsjet med navn og bilde, inkludert et offer for hatvold; avbildet kjente politikere i geværsikte under overskriften «We will get you»;lagd en poster med skyteskive av lederen for Sveriges tilsvar til AUF (SSU); hengt opp gassbeholdere med påskriften «Zyklon B» (gassen som ble brukt i gasskamrene) rundt jødiske synagoger; hyllet Anders Behring Breivik med bilde av Breivik som gjør nazihilsen og teksten “Fight the power”, mv. Park har også blitt sett ikledd hakekors og i demonstrasjon med det nazistiske partiet Svenskarnas Parti. Han sitter for øyeblikket fengslet for hets mot folkegrupper i Sverige, på bakgrunn av disse posterne.

Hva Vilks skal forsvare, er med andre ord en høyreekstremists rett til å hundse uskyldige mennesker. Vi mener det er skuffende og rystende at Norges største folkelige bibliotek skal bidra til å legitimere et arrangement som skal forsvare spredning av uvanlig grov hatpropaganda, grov personsjikane og oppfordringer til terror. Vi vil derfor sterkt oppfordre biblioteket til å avlyse arrangementet.

For å vise vår motstand arrangerer vi en demonstrasjon utenfor Deichmanske samtidig som foredraget pågår. Sammen skal vi vise at det går en grense: et kommunalt bibliotek skal ikke være en plattform for spredning av nazistisk hat.

Ta med deg en venn og møt opp torsdag kl. 19.00 utenfor Deichmanske bibliotek.

PAROLE: Ingen plattform til nazistisk propaganda!

APPELLER:
• Ervin Kohn, forstander Det Mosaiske Trossamfund og nestleder, kommunikasjon Antirasistisk Senter
• Flere kommer
Ordstyrer: Vegard Velle

ARRANGØRER:
Antirasistisk Senter
Det Mosaiske Trossamfund
Kvinnefronten
Motmakt
Radikal Portal
Rødt Oslo
Rød Ungdom
Oslo Sosialistisk Ungdom
Ungdom mot Rasisme
(oppdateres med flere navn fortløpende)

Send oss en melding hvis din organisasjon ønsker å tilslutte seg!

Facebook-arrangementet finner du her.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.