3 Dec 2020 | 

Demonstrerte sammen med høyreekstreme

I helgen ble det demonstrert mot regjeringens håndtering av korona-pandemien i Oslo. Blant de oppmøtte var det flere kjente høyreekstremister.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

Under hovedparolen “Stop Lockdown Norge” møtte ifølge politiet ca 300 personer opp utenfor Oslos rådhus for å gå de få meterne bort til Stortinget. Demonstrantene mener de innførte tiltakene ikke står i forhold til faren koronaviruset utgjør for vanlige mennesker, og blant appellantene ble det blant annet tatt til orde for at regjeringen og statsministeren bør stilles for riksrett.

Det er Facebook-gruppen Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge- NÅ som sto bak markeringen. Gruppen beskriver seg selv som politisk nøytral, en gruppe som “samler folk i alle aldre over hele landet og teller nå 14500 medlemmer”.

At markeringen samlet en “god” blanding mennesker er ingen overdrivelse. Blant de oppmøtte var imidlertid representanter for flere ekstreme grupperinger, noe arrangørene har blitt gjort oppmerksomme på, men så langt ikke har kommentert.

Anna Bråten og Lars Thorsen, frontfigurene i den høyreekstreme, muslimfiendtlige organisasjonen SIAN, var tilstede på lørdag. Det samme gjaldt personer tilknyttet den nazistiske organisasjonen den nordiske motstandsbevegelsen, deriblant Rickard Eide.

At markeringen samlet en “god” blanding mennesker er ingen overdrivelse.

På bilder fra markeringen er det dessuten umulig å ikke legge merke til de mange gule t-skjortene med påskriften “Men størst av alt er ytringsfriheten”. Dette er en gruppe som er bedre kjent som Veslemøy-aksjonen, ledet av Veslemøy Lian. Aksjonen oppsto i forbindelse med SIANs markeringer i sommer. Det er altså SIANs ytringsfrihet det refereres til.

Ellers bør det nevnes at lederen for det antisemittiske og rasistiske partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, var tilstede med et stort Trump-banner. Reinert Skadsem fra rivalene i et annet rasistisk mikroparti, Selvstendighetspartiet, var også tilstede.

På den åpne Facebook-profilen til den mye omtalte frisøren Merete Hodne kunne vi lese at hun også var der, og at hun delte ut klemmer til både nevnte Anna Bråten og Kari Jaquesson (!). Jaquesson var tidligere best kjent som hele landets trimdronning, men har de siste årene markert seg stadig tydeligere som tilhenger av diverse konspirasjonsteorier, og ikke minst av Assads krigføring i Syria.

Internt i SIAN kan det se ut som at ledelsens deltakelse har skapt konflikt.

For å gjøre kaoset komplett er både Jaquesson og en av lørdagens appellanter, Margrethe Salvesen Zivcic, aktive bidragsytere til Pål Steigans blogg steigan.no. Pål Steigan er mest kjent som tidligere leder av AKP (m-l), men har de siste årene stadig oftere funnet sammen med den ekstreme høyresiden i kampen mot “globalismen”.

Internt i SIAN kan det se ut som at ledelsens deltakelse har skapt konflikt. Tidligere leder for Norwegian Defence League og mangeårig aktivist i SIAN, Lena Andreassen, skrev i SIANs Facebook-gruppe på søndag at hun melder seg ut av organisasjonen med umiddelbar virkning på grunn av blant annet Bråtens reaksjoner på hennes holdning til markeringen. Så kom det i hvert fall noe godt ut av markeringen.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.