15 Jun 2018 | 

Eier dere ingen skam?

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Skrevet sammen med Rune Berglund Steen.

Saken handler altså om at St. Hallvardshjemmet er lagt ned som eldrehjem på grunn av mangelfull standard. Bare for å invitere til hat og hetsfest, valgte stortingsrepresentant, tidligere justisminister og ikke minst tidligere helsebyråd Sylvi Listhaug i sin Facebook-post å framstille det som om de eldre kastes ut for at romfolk skal få flytte inn. «Eier dere ingen skam», avsluttet hun, og fikk mer enn 5 000 likes.

Selvsagt vet den tidligere First House-rådgiveren at når hun kobler romfolk, Ap og eldre på denne måten, inviterer hun til hat og hets mot både romfolk og politiske motstandere. Dette har hun gjort før, og det gjør hun altså igjen.

Vi har sett gang på gang hvor god grobunnen er for hat mot denne gruppen.

Som tidligere justisminister må hun vite at romfolk trolig er Europas mest diskriminerte minoritet. Vi har sett gang på gang hvor god grobunnen er for hat mot denne gruppen, også i Norge. Vi vet at de spyttes på, og at de sparkes. Med hennes egne ord: Eier hun ingen skam?

Dette er selvsagt heller ikke første gang FrP hisser folk opp mot romfolk, vi husker alle Siv Jensens utspill om å busse dem ut. FrP har også gått inn for å stanse romfolk ved grensen, og for et tiggeforbud som spesielt ville ramme mange romfolk.

Også Frps mistillitsforslag mot det sittende byrådet i Oslo er merkelig, og uvanlig. Bakgrunnen er slettes ikke mistillit, men politisk uenighet. Det innrømmer faktisk forslagsstiller Carl I. Hagen. Man stiller mistillitsforslag på helt feil grunnlag, med andre ord. FrP opplever tydeligvis at kombinasjonen av eldre og romfolk er et vann det er verdt å fiske i.

FrP opplever tydeligvis at kombinasjonen av eldre og romfolk er et vann det er verdt å fiske i.

Eldrehjemmet legges altså ned fordi kvaliteten ikke er høy nok, kvalitetskrav som tidligere byråd for helsetjenester i Oslo, den selvsamme Sylvi Listhaug, etablerte i byrådssak 184/09. Det handler blant annet om at rommene ikke har hvert sitt bad. Beboerne flyttes til et hjem med høyere kvalitet, de er ikke “kastet ut”. Mistillitsforslaget viser altså mistillit til en standard som FrP selv har fremmet.

For å gjøre det hele hakket verre: Stedet åpner for romfolk med støtte fra justisministeren. En statsrådspost som inntil nylig var besatt av nettopp Sylvi Listhaug, og hvor det ble fremmet mistillit med rett begrunnelse, nemlig at man ikke hadde tillit til henne. Hun viser igjen og igjen at mistillitsforslaget var rett avgjørelse.

Basert på desinformasjon skaper man altså frykt og uro blant eldre som blir forvirret av hva som skjer. Her handler det altså om at de får et bedre tilbud. At romfolk deretter tilbys akuttovernatting her, skyldes at man stiller lavere krav til akuttovernattingsplassser enn til eldrehjem. For øvrig er dette Kirkens Bymisjons eiendom, og de står fritt til å bruke eiendommen slik de ønsker – skulle man tro.

Listhaug viser igjen og igjen at mistillitsforslaget var rett avgjørelse.

Nå vet vi at desinformasjon har vært en del av FrPs strategi fra begynnelsen av, fra det famøse Mustafa-brevet av, men dette er et foreløpig bunnpunkt.

Eier FrP ingen skam? Tydeligvis ikke.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.