13 Aug 2017 |  - Ekstern skribent

13 Aug 2017 | 

Antifascisme må ikke være en nisje for de få

Nok en gang har det blitt en slags nisje å være aktiv antifascist.

Nora Warholm Essahli

Ekstern Skribent

Nora Warholm Essahli

Ekstern Skribent

Jeg er så lei av at man forsvarer voldelige bevegelser i ytringsfrihetens navn. Voldelige bevegelser bruker vold. De er nok troende til å bruke mer vold når de får rom til å vokse, og får økt selvtillit.

Det er mange som siterer “Du må ikke sove” av Arnulf Øverland. Husk at Øverland skrev dette diktet fordi han var desperat etter å få folk til å se faren ved en voldelig politisk ideologi. Han var, sammen med mange andre antifascister, aktiv i kampen mot fascisme i årene før andre verdenskrig. Det var svært vanskelig å overbevise folk om hva som i verste fall kunne skje.

På 30-tallet skrev også Gerda Grepp at “hvis fascistene vinner i Spania, vil det bryte ut krig i Europa” (fritt sitert etter hukommelsen). De var ikke synske, de bare så fascistene for det de var, mens resten lukket øynene.

Hvis vi lar nazisme og annen fascisme vokse fram, så må vi leve med at vi har bidratt til konsekvensene av det.

Jeg sier ikke at det vil bli verdenskrig. Det tror jeg ikke. Jeg sier bare at vi må forebygge politiske voldshandlinger. Hvis vi lar nazisme og annen fascisme vokse fram, så må vi leve med at vi har bidratt til konsekvensene av det. Det er vårt kollektive ansvar, og det er et valg. Sånn er livet.

Hvis vi lar det skure og gå, så er det isåfall et stort svik. Nå har motdemonstranter blitt angrepet i USA, og én er drept. Å la det skje er et svik mot de som alltid er i skuddlinja; minoriteter og politiske aktivister. Det er et svik fordi det store flertallet er de som ikke gjør en dritt, og samtidig de som kunne ha endret på ting.

Å la det skje er et svik mot de som alltid er i skuddlinja; minoriteter og politiske aktivister.

Nok en gang har det blitt en slags nisje å være aktiv antifascist. Det er kanskje den største feilen vi har gjort, og fortsetter å gjøre.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.