7 Jan 2021 |  - Ekstern skribent

7 Jan 2021 | 

En fortvilet nigerianer sin drukningsdød

Blindpassasjer på skip fra Togo ble nektet legehjelp i Norge.

Arne Viste

Ekstern Skribent

Arne Viste

Ekstern Skribent

 

Kort notis i Stavanger Aftenblad 07.10.2014 lyder:

«En nigeriansk blindpassasjer som i slutten av september ble nektet å gå i land i Stavanger, døde fredag etter å ha blitt funnet i Nordsjøen. Politiet holdt vakt ved et nigeriansk skip i Stavanger fra 26. til 29. september fordi en blindpassasjer uten visum var om bord. Skipet kom til Stavanger fra Togo, men mannen ble oppdaget da skipet var på vei fra Nederland. Skipet forlot Stavanger mandag forrige uke. Nederlandske medier meldte i går at mannen hoppet i havet fredag, melder NRK. Nettstedet Flashphoto.nl skriver at mannen ble funnet av et helikopter to timer senere, 25 kilometer utenfor den nederlandske kysten. Da lå han kraftig nedkjølt og bevisstløs. Det ble gjort forsøk på gjenopplivning, uten resultat.»

Det viste seg at den danske kapteinen på båten hadde bedt norske myndigheter om legehjelp til mannen. I stedet organiserte vi vakthold med politistyrker for å skremme ham fra å gå i land. Hvis det skjedde, ville vi nemlig hatt internasjonale forpliktelse til både å gi ham helsehjelp og til å la ham søke asyl. En slik asylsøknad innebærer også en risiko for at han hadde gode beskyttelsesgrunner. I så fall ville vi vært forpliktet på å gi ham opphold. Det var maktpåliggende å forhindre at det skulle skje.

Politiet ville etterpå ikke granske sitt eget ansvar i hendelsen de var involvert i, og som de ganske sikkert bærer mye ansvar for. Slik granskning er politiet forpliktet til å foreta når deres innsats ender med død.

Den 8. januar hvert år er Yemane-dagen. Vi minnes Yemane Teferi som døde 8. januar 2016 etter 25 år i passivitet på asylmottak som ureturnerbar asylsøker. Dette er leserinnlegg 4 av 5 som er tilegnet minnet om ham.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.