3 Jul 2017 |  - Ekstern skribent

3 Jul 2017 | 

Julegryter og andre pull-faktorer

Evy Ellingvåg

Nestleder i Foreningen av tolvte januar, en liten menneskerettighetsorganisasjon som er opptatt av rettssikkerhet for flyktninger og asylsøkere. https://tolvtejanuar.org

Diskut...

Ekstern Skribent

Den nye logikken vil ha oss til å tenke oss nøye om før vi i et anfall av julestemning putter penger i Frelsesarmeens gryte. Den nye logikken minner oss på at dersom folk uten videre får mat og gaver fra Frelsesarmeen, har de få incitamenter til å komme seg ut av fattigdommen. Du bidrar altså til å holde folk i fattigdom dersom du gir gaver til Frelsesarmeen. Uten Frelsesarmeen måtte de ha gjort som andre folk verden over, ikke feiret jul når man ikke har råd til det. Frelsesarmeen er en fattigdomsopprettholder!

Den nye logikken forteller oss at dersom ikke Røde Kors Hjelpekorps hadde vært ute i påskefjellet og hentet inn alle tynnkledde med profesjonelt glidede ski og pulsklokke når været blåste opp, så hadde folk skjønt at de ikke skulle ut i så tynne klær. En realitetsorientering der altså, som RKH fratar folk gjennom sin såkalt uegennyttige innsats for å hindre at folk fryser ihjel. Det finnes da vitterlig kommunale lysløyper i lavlandet hvis man absolutt må ut på ski. Vi kan ikke tilrettelegge for muligheten av ihjelfrysing på denne måten, strengt tatt utsetter vi folk for risiko gjennom å forutsigbart være tilstede i fjellet hver eneste påske. Trekk i bevilgningene til RKH er bare rett og rimelig, når de utsetter folk for fare på denne måten.

Men hva gjør vi? Sender brannbil ved første tegn til røyk. Det er klart folk fortsetter med doble skjøtekontakter da, det er jo helt uten konsekvenser!

Den nye logikken er svært tvilende til om Brannvesenet bør fremelskes som helter. I henhold til den nye logikken hadde det bare tatt en ti-tolv branner uten at Brannvesenet kom, så hadde folk ikke holdt på med uansvarligheter som doble skjøtekontakter i hverandre eller pizzasteiking i fylla. Men hva gjør vi? Sender brannbil ved første tegn til røyk. Det er klart folk fortsetter med doble skjøtekontakter da, det er jo helt uten konsekvenser!

Nei, skal vi få slutt på fattigdom, må fattige ha sterkere incitamenter til å komme seg ut av fattigdommen. Det nytter ikke med sånne godhetstyranner som bare opprettholder at folk får feire jul selv om de ikke har råd. Det er misforstått hjelp.

Folk som ikke kler seg skikkelig, tar med seg ungene i skiløypa i påskefjellet og “overraskes” av dårlig vær, burde ikke være i fjellet. (Jeg har hørt at de fleste har smarttelefoner. “Overraskes” av dårlig vær når man har yr-app? Skylde seg selv. ) Derom er vi alle enige. For å få slutt på sånt er det brutalt, men kanskje mest hensiktsmessig på lengre sikt, å la dem rote seg bort og fryse ihjel. Trafikken i påskefjellet ville trolig avtatt dramatisk, og snøfattige vintere i lavlandet kombinert med en tøff, men rettferdig politikk mot dem som ikke følger fjellvettreglene ville på sikt gjort hele RKHs vintertjeneste overflødig. Røde Kors Hjelpekorps burde heller følge gamle folk over veien. Det er mange gamle som hadde satt pris på det.

Brannvesenet utgjør en forholdsvis stor utgiftspost for oss. Skal vi virkelig opprettholde en form for falsk trygghet gjennom at de stadig rykker ut til tørrkokte kjeler? Folk vet jo at det er forbundet med risiko å koble skjøtekontakter i hverandre, folk vet at kjeler må passes på varmen, og kortslutninger om natten blir ikke færre av at vi stadig slukker brannene som oppstår. Kanskje hadde folk tatt strømnettet sitt på alvor dersom Brannvesenet var et vesen man bare ringte til dersom litt store og dyre ting brant. En bank, en oljeplattform – ting av litt verdi, liksom. Hvis hvermannsen kan påkalle brannvesenet ved den minste lille gressbrann, så går jo ryktet om dette som – ja, ild i gress, og vi risikerer at folk bruker engangsgriller midt på gress-sletta, de tar sjanser de ikke skulle ta!

Forhåpentligvis er du som leser dette litt småkvalm nå, og tenker at det er godt at den nye logikken ikke har fått fotfeste, og at dette bare er satire og ironi.

For å få slutt på sånt er det brutalt, men kanskje mest hensiktsmessig på lengre sikt, å la dem rote seg bort og fryse ihjel.

Men, ingen røyk uten ild.

Det er helt vanlig, langt inn i de øverste politiske rekker og den jevne debatt, å vise til at dersom de frivillige organisasjonene som Leger Uten Grenser og andre, ikke hadde befunnet seg langs Libyakysten, så hadde kanskje båttrafikken med flyktninger og migranter sunket. Bokstavelig talt.

Organisasjonene møter stadig argumentet om at de er delansvarlige i at Italia snart kneler av den byrden de bærer som vårt yttergrenseland mot Middelhavet. At deres redningsbåter er på vannet kritiseres, fordi den frivillige humanitære innsatsen på havet er en pull-faktor, hevdes det.

Høyreekstreme krefter har samlet inn penger med disse argumentene, og har sendt båter på vannet i hensikt å ramme og stanse både flyktninger, migranter og humanitære organisasjoner.

Alt jeg ønsker meg, er at du når du har lest dette, ser igjennom den hule argumentasjonen og ser menneskesynet som er konsekvensen av en sånn måte å tenke på. Alt jeg ønsker meg, er at du forstår dette og beslutter deg for om det er et menneskesyn du kan stå inne for.

Så håper jeg både Frelsesarmeen, Røde Kors Hjelpekorps, Brannvesenet og de humanitære organisasjonene som plukker mennesker opp av Middelhavet får din støtte fremover. Både økonomisk, men også verbalt.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.