27 Apr 2020 |  - Ekstern skribent

27 Apr 2020 | 

Å kjempe mot fornektelse er å kjempe mot rasisme

Norge må gjøre det eneste rette – vi må anerkjenne folkemordet på armenerne.

Seher Aydar

Ekstern Skribent

Seher Aydar

Ekstern Skribent

For fem år siden reiste jeg til Istanbul og Jerevan for å markere at det var hundre år siden folkemordet på armenerne.

24. april 2015 var en varm dag i Istanbul, men trappene på Haydarpasa føltes kalde – og ble kaldere for hvert navn som ble lest opp. De hadde blitt tatt til fange, og gått opp nøyaktig de samme trappene som vi satt på. De hadde tatt sine siste skritt inn i noe som ville bli starten på et folkemord.

Folkemordet har delt oss, det har splitta oss, men våre medmenneskelige relasjoner trosset hva folkemordet prøvde å få til.

Jeg holdt en plakat: «Genocide, apologize!». Var en unnskyldning for mye å be om? Folkemord er den mest voldelige politiske handlingen rasisme kan føre til, og fornektelse er i seg selv en del av denne handlingen. Å kjempe mot fornektelse er å kjempe mot rasisme.

Dagen etter markeringa reiste vi videre til Jerevan i Armenia. Vi så det fine landskapet, de gamle og utslitte bygningene, og til slutt så vi Ararat. Bestefar hadde lærte meg å telle på armensk da jeg var barn. Han fortalte oss historien om vennene hans som en natt ble «borte». Folkemordet har delt oss, det har splitta oss, men våre medmenneskelige relasjoner trosset hva folkemordet prøvde å få til.

Det finnes ingen gode argumenter for å fornekte folkemordet, og det vet også Erna Solberg.

Jeg følte en stor frustrasjon både over det landet jeg ble født i, og det landet jeg bor i. Hvis vi ikke vil la historien gjenta seg, er vi nødt til å innrømme feilene som har blitt gjort. Dessverre har folkemord og massakrer blitt gjentatt både i regionen, og andre steder i verden.

Vi er nødt til å stå til ansvar for grusomhetene som har blitt gjennomført. Norske myndigheter finner alle slags opportunistiske politiske grunner for ikke engang å anerkjenne at det som skjedde var et folkemord. Det finnes ingen gode argumenter for å fornekte folkemordet, og det vet også Erna Solberg. Alle vet. Norge må gjøre det eneste rette – vi må anerkjenne folkemordet på armenerne.

 

På tidspunktet for reisen var Seher Aydar var ansatt ved Antirasistisk Senter som leder for ungdomsavdelingen Agenda X.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.