8 Dec 2020 |  - Ekstern skribent

8 Dec 2020 | 

Lytt til dem som forteller – du kan lære noe

Rasisme og homohat er reelle problemer i Norge – selv om du kanskje ikke har sett det.

Elin Hege Lona

Ekstern Skribent

Elin Hege Lona

Ekstern Skribent

Jeg opplever stadig at mennesker jeg oppriktig betrakter som fine, velmenende folk med gode verdier kommer med utsagn om at det nesten ikke er noe rasisme i Norge, at det fins nesten ikke homohat og slikt her, at folk «kan ikke ta seg så nær av alt mulig».

For meg, som jøde, som mor til tre barn med kurdisk, muslimsk far, som mor til en åpent homofil ung mann, som tante og gudmor til en transmann – så gjør dette faktisk vondt å høre på.

Fordi jeg i altfor mange år har stått ansikt til ansikt med rasismen og homohatet, både hverdagsrasismen/-homofobien, og den som er flere hakk styggere, råere.

Jeg forstår godt at du som hvit, heterofil cis-person aldri har opplevd rasisme eller homohat.

Jeg forstår godt at du som hvit, heterofil cis-person aldri har opplevd rasisme eller homohat. Det er ingen grunn i verden til at du skulle verken se, høre eller oppleve det. Du er ikke blant de utpekte hatobjekter, du innehar ingen av kriteriene som trigger rasistiske, hatefulle holdninger. Du er uendelig privilegert i kraft av din hudfarge og majoritetstilhørighet.

Det betyr ikke at ingen noensinne har sagt noe slemt til deg, det betyr ikke at du er rik, det betyr ikke at du aldri har opplevd å bli behandlet urettferdig, det betyr ikke at alt er solskinn i livet ditt.

Du blir derimot ikke behandlet urettferdig på grunn av din hudfarge, din seksuelle orientering eller din kjønnsidentitet.

Du trenger ikke frykte at fremmede mennesker skal skrike at du skal komme deg ut av hjemlandet ditt, ingen hveser til deg at de blir kvalme av å se deg holde hånd med kjæresten din.

Du slipper å bli skamkalt av mennesker som overhodet ikke kjenner deg kun på grunn av hudfargen din, du slipper å motta grov hets og trusler basert på hvem din far eller mor er.

Ingen vil kaste deg ut av landet fordi dine foreldre har løyet eller bløffet eller ikke forklart seg godt nok.

Ingen går automatisk ut fra at du er et «problembarn» på grunn av hudfargen eller etternavnet ditt. Tvert imot.

Ingen spytter etter deg på gata eller kaster kaffe på deg kun begrunnet i hvem du forelsker deg i eller fordi du kler deg annerledes.

Det er mildt sagt ignorant å hevde at rasisme og homohat ikke er et reelt problem i Norge, bare fordi du ikke har sett det.

Mine barn har sett det, hørt det, kjent det på kroppen – helt fra de var temmelig små.

At rasismen ikke rammer deg gjør den ikke mindre ekte eller mindre problematisk for alle dine mer melaninrike medborgere – barn, ungdom, voksne og eldre som hver dag møtes med skulende blikk, hatefulle ord, mennesker som trekker seg unna der du står og går, hånlatter, mistenksomhet, rasistiske «morsomheter», evinnelige påminnelser om at du ikke passer inn i den hvite ramma selv om du er like mye født og oppvokst her som alle andre.

At du personlig tror homofile har det fint som faen i Norge, endrer ikke en tøddel på virkeligheten for alle de skeive som hver dag står opp og gruer til nok en dag hvor de må møte forakten, nedlatende bemerkninger, hånlatteren, sårende «spøkefullhet», hets og trusler, i verste fall også vold.

At hatet ikke treffer deg, endrer overhodet ikke på virkeligheten for alle det faktisk treffer. At du ikke ønsker at det skal være reelt, gjør det ikke mindre reelt for de som utsettes for det.

Vær så snill: Kom ikke med påstander du ikke har belegg for.

Jeg er glad for at du ikke er en rasist, at du anser mennesker for likeverdige uavhengig av hudfarge, seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

(Jeg kunne forresten godt også inkludert flere andre grupper her; som rusmiddelavhengige, mennesker med synlige funksjonsforstyrrelser, mv.)

Om du og din familie og dine venner og bekjente alltid behandler andre med respekt og varme, så er det flott.

Men vær så snill, det gir deg ikke retten til å delegitimere de faktiske opplevelsene så altfor mange må gjennomgå i hverdagen.

Ta et aktivt valg – engasjer deg mot hatet, selv om det aldri rammer deg og dine.

Lytt til det de forteller, de som står i det.

Tro på det de forteller.

Ta et aktivt valg – engasjer deg mot hatet, selv om det aldri rammer deg og dine.

Du kan faktisk gjøre en forskjell.

Takk!

 

Teksten ble først publisert på skribentens Facebook-side.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.