26 Aug 2020 |  - Ekstern skribent

Refleksjoner fra en motdemonstrant

Før jeg skriver noe mer, så tenker jeg det er greit å si klart og tydelig at jeg ikke er noen tilhenger av voldsbruk.

Øystein Nigar

Nestleder Alver SV

Ekstern Skribent

Øystein Nigar

Nestleder Alver SV

Ekstern Skribent

Da har jeg returnert fra Festplassen hvor jeg har deltatt på det som jeg håpet skulle bli en fredelig demonstrasjon mot rasistene i SIAN. Jeg har fått tid til å reflektere litt over dagens hendelser, dusjet av meg restene av tåregassen og fått klærne mine til vask.

For en dag dette ble! Ikke helt som jeg hadde håpet på, men ifølge politiet, ble det underlig nok slått fast at dagen ble omtrent som forventet. Dem om det, og mer om det senere. Før jeg skriver noe mer, så tenker jeg det er greit å si klart og tydelig at jeg ikke er noen tilhenger av voldsbruk. Vi MÅ finne en annen måte å vise vår felles avsky mot SIAN sitt budskap, og truslene om etnisk rensing, deportasjon eller halshugging dersom du skulle være uenig med dem.

Jeg tror nok de aller fleste møtte opp på demonstrasjonen med de beste intensjoner om at dette skulle bli en motdemonstrasjon uten vold. Dessverre er det grunn til å stille spørsmålstegn ved hvordan søknaden om motdemonstrasjon ble håndtert i forkant. Hvilke vurderinger er gjort i forkant som skulle føre til konklusjonen om å si nei til en organisert motdemonstrasjon? For alle involverte parter må det vel være bedre å forholde seg til organiserte og profesjonelle aktører som kan bidra til å holde gemyttene i ro og bidra til å senke frustrasjon og aggresjonsnivået.

Politiet ble gjentatte ganger gjort oppmerksom på gruppen, uten å gripe inn.

Dersom LO Bergen hadde fått organisere motdemonstrasjonen, så hadde de hatt med seg sine egne vakter . De kan jobben sin, og ville stått som en mur mellom sperringer og demonstranter. Denne løsningen ble aktivt valgt bort av ansvarlige myndigheter Ikke særlig genialt. Enda mindre genialt blir det når politiet i ettertid sier at «dette ble som forventet».
Fra det øyeblikket jeg ankom Festplassen, gikk det ikke mer enn tre til fem minutter før jeg ble bedt om å legitimere meg av to sivilkledde politifolk. Bakgrunnen var at de ikke var helt fornøyd med kombinasjonen av finlandshette og smittevernutstyr, noe vi hurtig fant en løsning på i fellesskap. Disse to gjorde en fin jobb, og vi skiltes med å ønske hverandre lykke til med arrangementet.
Like før SIAN sitt arrangement skulle begynne, ankom det en gruppe på 10 til 12 personer tilhørende «Veslemøyaksjonen». Denne gjengen brøytet seg frem gjennom motdemonstrantene som hadde møtt opp, filmet alt og alle og stilte seg opp med plakater til støtte for SIAN. Politiet ble gjentatte ganger gjort oppmerksom på gruppen, uten å gripe inn. Mulig de hadde søkt og fått ja til å drive med støttedemonstrasjon? Uansett, til tross for iherdige forsøk på å provosere omgivelsene, ble de ikke utsatt for noe annet enn tilropet «ingen rasister i våre gater!» Jeg er svært nysgjerrig på å få vite hvilke vurderinger, om noen som ble foretatt av politiet i forkant av dette. «Veslemøyaksjonen» har vært til stede på flere av SIAN sine demonstrasjoner, så jeg håper ikke dette kom overraskende på politiet?

SIAN sine verbale angrep på muslimer og krav om deportasjon, forbud samt oppfordring til politiet om at motdemonstranter skulle skytes mot, førte etter hvert til en ganske amper stemning. Yngre gutter og jenter i alderen 14 til 18 lot seg provosere ganske kraftig. Dessverre medførte dette at noen av disse valgte å storme over sperringer, og gå fysisk til angrep på SIAN. Til tross for at politiet hadde forventet dette, var de lite forberedt og dessverre slapp angriperne helt frem og fikk gjort det de var ute etter. I en kort periode var det ganske kaotisk med ungdom og politi løpende rundt overalt. Sammen med et par andre voksne mennesker på vår side av sperringene, prøvde jeg å bidra til å dempe aggresjonen for å unngå mer utagering og vold. De fleste politifolkene oppførte seg ordentlig og tok seg utelukkende av de som forserte sperringene, men det var definitivt noen unntak.

Forestill deg så at en av disse organisasjonene skal holde appell der de skal fortelle hvor mye de hater deg, at DU er en belastning og at DU burde blitt deportert eller avlivet

Jeg ble, i likhet med alle andre, nedsprayet i CS-gass som ble brukt hensynsløst mot alle som stod på rett side av gjerdet. Politiet sprayet oss ned og hadde åpenbart ikke oversikt over situasjonen. De som stod for egg- og flaskekasting stod mye lenger bak, ute av rekkevidde for CS-gassen. Ikke akkurat imponerende politiarbeid . Etter at gassen hadde lagt seg, prøvde jeg å få til en dialog med politiet med å fortelle de hvor de som kastet hadde stått, men det var liten fornuftig respons å få. Jeg ropte at det nå var viktig at det var voksne folk på begge sider av gjerdet for å roe ned situasjonen. Etter hvert samlet folk seg igjen fremme ved gjerdet, og en av politibetjentene oppførte seg truende mot demonstrantene som på dette tidspunktet for det meste bestod av ungdom.

Han skrek flere ganger til demonstrantene og jeg ba han gjentatte ganger om å roe seg ned for ikke å eskalere situasjonen enda en gang. Bidraget hans var å fortsette å skrike, og i tillegg slo han til hendene til et par av ungdommene som stod fremst og holdt seg i gjerdet. Dette medførte selvfølgelig at situasjonen eskalerte nok en gang og politiet valgte å bruke CS- gassen enda en gang. Denne ene politimannen jobbet svært aktivt for å eskalere situasjonen kraftig. Enten gjorde han det bevisst, eller så agerte han på reint adrenalin og var ute av kontroll. Og hvorfor han skulle rette CS-gassen direkte mot meg som prøvde å roe det hele ned, det vet kanskje ikke han svaret på en gang. Uansett var han ikke i stand til å håndtere situasjonen. Dette må noen voksne og ansvarlige på politistasjonen komme med en uttalelse om, og jeg synes vi kan forvente noen skikkelige svar og ikke bare bortforklaringer.

Helt til slutt har jeg en bønn til byens voksne befolkning. Vi har alle vært unge med mye følelser og energi. Forestill deg at du er i skoene til en som daglig blir hetset og utskjelt av grupper som SIAN ogVeslemøyaksjonenBåde i sosiale medier, i kommentarfelt i diverse nettaviser og i dagliglivet ellers. Forestill deg så at en av disse organisasjonene skal holde appell der de skal fortelle hvor mye de hater deg, at DU er en belastning og at DU burde blitt deportert eller avlivet.

Tenk deg så at nesten ingen, eller kun svært få, i det samfunnet du bor i gidder å stille opp for å vise at dette budskapet er de ikke enig i. Hadde du følt deg alene, redd og forbanna? Dersom vi viser disse ungdommene at vi støtter og SER de, så er det vel rimelig å anta at utfallet i dag hadde blitt veldig annerledes. I dag var det mangel på nok voksne mennesker på begge sider av gjerdet. Vi snakker og snakker om mobbing og viktigheten av å si hei når vi skal begynne på skolen igjen. Det var ikke nok voksne tilstede på Festplassen i dag for å si «hei» til de av ungdommene våre som daglig blir utsatt for rasismen og mobbingen fra SIAN. Neste gang hadde det vært fint om vi kunne mobilisert et par tusen voksne til å bidra, minst. Ungdommene våre fortjener det og vi kan faktisk ikke sitte å se på den utilslørte mobbingen og rasismen som blant annet SIAN står for.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.