26 Mar 2019 |  - Ekstern skribent

Vend ryggen til Resett

Resett utforsker mørke, farlige og verdiløse ideer fra ytre høyre, så som islamhat, etnisk nasjonalisme, og iblant fascisme med nye ord.

Bjørn Stærk

Ekstern Skribent

Bjørn Stærk

Ekstern Skribent

Da jeg for et par dager siden, etter at Resett-leserne hyllet terrorangrepet i New Zealand, skrev at det kanskje er på tide at folk som har Resett-ansatte på vennelista velger mellom dem og meg, dukket nyradikaliserte Lars Akerhaug opp med en remse amerikanske klisjeer: Social justice warrior. No-platforming.

Også andre advarte meg mot “no-platforming”. Som om alt dette er noe amerikansk. Som om man må se til hvordan amerikanske studenter møter gjesteforelesere for å lære hvordan vi europeere skal møte etnisk hat.

Vi har jo sett dette før. Vi har vår egen historie for det å leke med etnisk nasjonalisme og hat mot minoriteter, på en sånn fordekt måte at det mater folks forargelse uten at man forplikter seg til noe bestemt program. Og vi har vår egen historie for å møte dette. Egne ord.

“Vend ryggen”, for eksempel. Så kanskje det er det vi skal si: Vend ryggen til Resett.

Summen av alt de gjør er å bygge opp et radikalt miljø hvor det føles naturlig for lesere å omtale terrorister som dreper muslimer som motstandsfolk.

Jeg har venner som av prinsipp eller av profesjonelle grunner har dialog med ekstreme og radikale miljøer av mange slag. Og det er helt greit. Men de fleste andre av oss legger ikke til folk på vennelista uten at vi synes de er ok. Vi ønsker et mangfold av meninger, men vi nøler med å invitere inn de særeste og sinteste ytterfløyene. Og da tenker jeg man bør vurdere å fjerne Resett-ansatte. Det er ikke et krav. Det er ikke med meg eller mot meg. Bare en oppfordring.

Tre grunner:
– Spaltistene utforsker mørke, farlige og verdiløse ideer fra ytre høyre, så som islamhat, etnisk nasjonalisme, og iblant fascisme med nye ord.
– De kjører årelange kampanjer mot enkeltpersoner leserne liker å hate.
– Summen av alt de gjør er å bygge opp et radikalt miljø hvor det føles naturlig for lesere å omtale terrorister som dreper muslimer som motstandsfolk.

Og er ikke det egentlig ganske skummelt? Selv om de også har helt vanlige nyhetsartikler? Du må gjerne argumentere for at jeg tar feil om hva de gjør. Men hvis jeg har rett, er det kanskje ikke et ekstremt forslag å trekke seg unna?

Jeg husker debatten vi hadde etter 22/7, og hvordan alle var opptatt av å trekke grensa mot farlige ideer på riktig sted. Jeg har selv endret mening fra den gangen. Men i tillegg har nok mange andre gått i motsatt retning. Hvis de som deltok i debatten i 2011 fikk se hva de selv ville forsvart åtte år senere, tror jeg mange av dem ville blitt sjokkert.

Hjelper det å vende ryggen? Kommer an på hvem som deltar. Denne formen for grensesetting fungerer i den grad de moderate på “samme side” deltar. Den mislykkes hvis folk får det får seg at kritikken bare kommer fra “motsatt side”.

Men er det mulig at dette er på vei mot et sted hvor du selv en dag vil angre på at du ikke trakk den grensa?

Jeg har allerede hørt fra flere av de 100+ vennene jeg har til felles med Resett-folk at de tvert i mot vil vende ryggen til meg. Min teori er at de er en ytterfløy med lite appell. Men kanskje er det jeg som ikke har forstått hvor langt normalen i mitt hjørne av Facebook har flyttet seg siden 2011. Så dette blir enten nyttig eller avslørende. Og selvfølgelig ubehagelig for de som vil være venner med alle.

Men ubehagelig er det allerede. Ta et skritt tilbake. Glem de amerikanske klisjeene. Tenk Europa og etnisk hat. Jeg skal ikke dømme noen for å være naive. Men er det mulig at dette er på vei mot et sted hvor du selv en dag vil angre på at du ikke trakk den grensa?

 

(Teksten er hentet fra en Facebook-status, skrevet 20. mars, med forfatterens tillatelse.)

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.