18 Jun 2018 | 

Føkk dårlige unnskyldninger

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Rapperen Kaveh sjokkerte mange med antisemittiske uttalelser i forbindelse med en konsert i Stensparken: «Er det noen muslimer her? Eid mubarak til dere. Er det noen kristne her? Er det noen jøder her? – Føkk jøder – Neida, bare kødda. Vi er alle Guds barn.» I ettertid har Kaveh beklaget om noen følte seg støtt, med andre ord en ganske typisk ikke-beklagelse. Det virker dermed ikke som om han tar inn over seg at han har sagt noe egentlig problematisk.

Først prøvde han å unndra seg ansvar ved å late som om det var en spøk. Da det ikke virket, kom denne ikke-beklagelsen. Men han sier noe annet som er mer korrekt i denne sammenhengen: Han mener at dette må sees i en kontekst. For ja, det finnes en kontekst her, bare ikke den Kaveh kanskje snakker om. Konteksten er at “jøde” er et av de vanligste skjellsordene i norske skolegårder.

Den minner litt om Listhaugs «beklagelse» før hun ble tvunget til å gå av som statsråd.

Man kan tilgi mye om det kommer en ordentlig beklagelse, men da må den i alle fall framstå som ektefølt. Det hjelper også med noen refleksjoner som viser at man forstår at man har gjort noe galt, og at man angrer. Noe av det viktigste er å tydeliggjøre at man ikke vil si eller gjøre noe slikt igjen. Alt dette glimrer med sitt fravær i ikke-beklagelsen til Kaveh. Den minner litt om Listhaugs «beklagelse» før hun ble tvunget til å gå av som statsråd.

Rapperen har skrevet på Facebook at da det ikke var noen jøder som svarte da han spurte, slo han av en spøk som slo litt feil. Synes han dermed at det er greit å si noe stygt om folk som ikke er til stede? Er rasisme greit bare ingen som rammes sitter og hører på? Svaret gir seg selv.

Vi kan ikke si om Kaveh er antisemitt eller rasist, men vi kan si at uttalelsene hans er klart antisemittiske og rasistisk.

Kaveh forklarer videre at han ville ha ut et budskap fra scenen om at vi er mange mennesker med ulike kulturer og religioner på samme sted, og at vi bør ha det bra sammen. Men hvordan stemmer dette utsagnet overens med å angripe en sårbar minoritet på den måten?

Dessuten er det ikke første gang Kaveh uttrykker noe liknende. Noen dager tidligere skrev han nemlig på Twitter om “fuckings korrupte jøder”.

Kaveh har også kommet med rasistiske og homofobe uttalelser før. Han bedyrer at han ikke er antisemitt eller rasist. Hva hjertet er fullt av, kan vi ikke vite. Vi hører bare hva som kommer ut av munnen. Vi kan ikke si om Kaveh er antisemitt eller rasist, men vi kan si at uttalelsene hans er klart antisemittiske og rasistiske.

Jeg er generelt ikke tilhenger av bruk av banneord. Det handler ikke bare om religion, moral og etikk, men om at slikt bare forsøpler debatten. Det hender dog at man må ta bladet fra munnen en gang i blant. Føkk jøder? Nei Kaveh, føkk rasisme! Føkk homofobi! Føkk antisemittisme!

Du kan fremdeles snu, og heller bidra konstruktivt til et felleskap uten hat.

Kaveh, det du trenger nå, er å si ordentlig unnskyld, og deretter bruke litt tid til å tenke igjennom hvordan du framstår for de mange som har hørt på musikken din. Du kan fremdeles snu, og heller bidra konstruktivt til et felleskap uten hat. Ungdom trenger gode forbilder – har du tenkt å bli et?

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.