15 Oct 2014 | 

Globaliseringskonferansen: høyreekstremisme – trusselen vi fortsetter å glemme

Anne Marie Mollen

Skribent

På dette møtet vil innledere fra Ungarn, Tsjekkia og England dele sine erfaringer om utviklingen av høyreekstremisme i Europa i dag.
Bildet vi ser er urovekkende: I flere land er høyreekstreme grupper på fremmarsj, og støtten til disse gruppene øker. I Hellas og Ungarn sitter de nazistiske partiene Gyllent Daggry og Jobbik i regjeringene og i EU. Gyllent Daggry er blant annet kjent for å overfalle utlendinger på gata. I tillegg har høyreradikale partier som Frankrikes Front National og Storbritannias UKIP blitt sine lands største partier i EU.

De høyreekstreme jobber på tvers av landegrenser. Det kjente angrepet på Showan i Malmø var utført av medlemmer fra Svenskarnas Parti, som akkurat hadde returnert etter å ha kjempet for Svaboda i Ukraina. I tillegg til politiske partier har andre høyreekstreme grupperinger styrket seg på tvers av grensene i Europa. I Tsjekkia samler stadig nynazistiske grupperinger seg i voldelige demonstrasjoner mot romfolket. I Norge kjenner vi til grupper som Nordfront, som samarbeider med søsterorganisasjoner i andre land.

Hvordan er egentlig situasjonen i Europa? Og hvorfor vet vi så lite om den? En skulle ikke tro at høyreekstremismen er på fremmarsj i Europa når man leser mediene. Kom på møtet og hør på folk som selv har vært vitner til denne utviklingen.

Innledere:

 

Christian Molstad

Statsviter og bor i Budapest, der han tar en master i minoritetsstudier ved Eötvös Loránd University.
Miroslav Broz
Aktivist i organisasjonen Konexe som kjemper for romfolkets rettigheter i Tsjekkia.

Hazel Nolan

National campaigns organiser i den engelske organisasjonen Hope not Hate, som motarbeider hatgrupper og ekstremisme i det engelske samfunnet.

Shoaib Sultan

Rådgiver, Antirasistisk senter
For mer informasjon om Globaliseringskonferansen, se dere hjemmeside her. 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.