16 May 2018 | 

16 May 2018 | 

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen fra de ansatte på Antirasistisk Senter! Med noen ord om hva vi feirer 17. mai.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

Dette er hva medarbeidere ved Antirasistisk Senter feirer 17. mai:

Jeg feirer 17 mai fordi dette er en festdag vi kan enes om, en dag som alle har felles, uavhengig av religion, kjønn, sosial bakgrunn eller politisk ståsted. Carima Tirillsdottir Heinesen, kursansvarlig i JobbX karrieresenter for unge.

Jeg er glad i 17. mai er fordi det er den eneste dagen i året (utenom nyttårsaften) hvor alle nordmenn – uansett religion, etnisitet, språk, hudfarge – feirer i felleskap. Jeg vil også si at 17. mai er den dagen i året det er lettest å være en brun nordmann. Hodan Gulaid, faglig rådgiver i JobbX karrieresenter for unge.

Jeg feirer den norske grunnloven, som var langt forut for sin tid på mange måter. Svakhetene har blitt fjernet over tid i en vedvarende prosess, og vi har en grunnlov som et godt og inkluderende samfunn kan fortsette å bygges på. Shoaib Sultan, spesialrådgiver om ekstremisme.

For meg er 17. mai en feiring av Grunnloven av 1814, og en hyllest til demokratiet og menneskerettighetene. Rokaya Hossainali, juridisk rådgiver.

For 17 år siden arrangerte jeg for første gang «Antirasistisk nasjonaldag» og liknende. Den tradisjonen begynte jeg med da jeg var en del av punkmiljøet i Bergen, og vi arrangerte gatefest. Jeg deltok også noen år på «17. mai for alle» i Kubaparken. I år arrangerer jeg fest og åpent hus hjemme hos meg og familien min med tittelen «Upretensiøs, antirasistisk 17. mai». I invitasjonen har jeg sagt «ta med deg en bestemor, en nabo eller en asylsøker som ikke har noen å feire sammen med». I fjor kom tre asylsøkere som jeg ikke kjenner fra før. Da jeg var barn var nok 17. mai det samme som det er for de fleste andre i Norge, verken fra eller til. Men de siste 17 årene har det vært en dag for inkludering, feiring av demokratiet og for antirasisme. Linn Herland Landro, avdelingsleder i JobbX karrieresenter for unge.

Jeg er veldig glad i Norge, og det er det eneste landet i verden hvor jeg føler meg hjemme. Jeg feirer 17. mai fordi Norge og det norske folk ikke lenger er under okkupasjon, bor i fred, bestemmer over seg selv og er selvstendige! Det er en blandet følelse av glede og sorg. Glede fordi vi har en dag til å feire Norge og kjenne tilhørighet her, og samtidig sorg fordi jeg tenker på mitt egentlige hjemland – Palestina – og på mitt folk, som ikke har den muligheten verken nå eller i framtiden. Fida Jeries Baarli, sekretær.

Jeg feirer 17. mai fordi vi har en grunnlov og en velferdsstat som sikrer oss rettigheter vi resten av året tar for gitt, og som mange andre misunner oss. Dagen feires med familie og gode venner, med minst mulig stress, i takknemlighet over at akkurat vi har trukket vinnerloddet og slipper å bli nektet opphold i landet. Vivian Sørensen, seniorrådgiver.

17. mai betyr for meg å oppleve frihet, fellesskap, varme og glede. Det er også en fin anledning til å bekrefte at våre barn hører til her. Emrullah Gürsel, seniorrådgiver, Rådgivningskontoret.

På 17. mai feirer jeg den norske grunnloven, velferdsstaten, hvor fredelig vår kant av verden er og hvor privilegerte vi er. Men mest av alt feirer jeg alle oss som utgjør landet, familie og venner, kjente og ukjente, og alt som samler oss, heller enn splitter oss. Maria Wasvik, rådgiver.

Vår nasjonaldag er vår grunnlovsdag. Den ble til før vi ble en selvstendig nasjon. Et sterkt symbol på at Norge er en rettsstat. Et viktig fundament i ethvet demokrati. På 17. mai feirer vi faktisk loven. Ervin Kohn, 2. nestleder.

 

Bilde: Tine Poppe.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.