28 Aug 2019 | 

28 Aug 2019 | 

Fra grøfta bak Resett

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Skrevet sammen med Mari Linløkken

En artikkel om Johanne Zhangjia Ilhe-Hansen, som ble myrdet av stebroren og terroristen som også angrep moskeen i Bærum, viser dette med all tydelighet. Skribenten Rebecca Mistereggen har skrevet en ganske rett fram og journalistisk sak om en markering som ble holdt for den drepte på Eidsvolls plass sist lørdag. Markeringen, som kom til på initiativ fra tre utenlandadopterte, omtales og refereres uten at skribenten gir til kjenne mye i retning av meninger. Alt i alt, en ganske nøytral artikkel.

Men så kommer kommentarfeltet, Resetts anonyme lesere, og går et par dager rundt i ring. Hvis noen skulle være i tvil om hvorvidt raseteorier fortsatt lever her i landet, så sjekk kommentarfeltet her. Her finnes nemlig både forestillingene om at utenlandsadopterte ikke kan være «fullt ut norske, biologisk sett», ideer som kobler biologi og IQ, og konspirasjonsteorien om befolkningsutskifting, noe som også ble fremmet av terroristen i New Zealand, altså en tanke om at det finnes en bevisst plan om å skifte ut den europeiske befolkningen gjennom innvandring fra andre land.

Ett innslag av «hva med»; hvorfor er det ingen markeringer for «norske ofre som har blitt drept av våre nye landsmenn» og noen mener denne lista nå er på over 100, og – selvfølgelig – at ytringsfriheten trumfer alt. En av ytringsfrihetsforsvarerne mener «det er at deilig å kjenne litt ubehag i kroppen over en frisk ytring. Hver gang Støre og andre PK folk åpner kjeften føler jeg med et ubehag. Men jeg vil jo ikke nekte dem å ytre seg.» En rasistisk ytring og en ytring fra Arbeiderpartiets leder – de fleste vil vel med letthet kunne skille – men i Resetts bakland går det ut på ett.

Det modereres, og noen støtter også de utenlandsadoptertes syn på rasisme. Moderator sletter 5-6 kommentarer. Det skjer raskt, og det ligger igjen kommentarer som «Huff nei den var stygg. Fjern den frivillig og hev nivået på forumet». Antakeligvis fjernes det som rammes av straffelovgivningen, mens det som er rett oppunder får stå. Man angriper også arrangørene for å «stå på graven til et offer for å fremme identitetspolitikk» og påstander om at «adopterte fremstiller seg som ofre». Og slengbemerkninger om «PK» og «venstreekstremister».

Til tross for oppfordringer om å «heve nivået» skjer lite i den retning. Snarere gjentas de samme kommentarene med små variasjoner, til tråden sakte dør hen. Jentene som ikke ville håndhilse på kronprinsen og en seksåring med et hodeplagg krever vel også sin kommentator.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.