21 Jan 2019 | 

Grotesk og feigt terrorangrep

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Rett før helgen opplevde Oslo et knivangrep rettet mot et tilfeldig offer da en russisk statsborger angrep og stakk ned en kvinne i en butikk i sentrum av byen. Kvinnen overlevde, og den 20 år gamle mannen ble arrestert kort tid etter av bevæpnet politi.

Gjerningsmannen er fra den sørrussiske Basjkortostan-provinsen, og skal ha reist gjennom Sverige til Norge for å gjennomføre det som framstår som en terrorhandling. Terroren synes inspirert av hat mot kristne, som ifølge gjerningsmannen har det for godt. Gjerningsmannen har sagt at han ønsket å drepe så mange som mulig.

Dette var en feig og grotesk handling som må fordømmes på det sterkeste.

Ifølge gjerningsmannen selv var hensikten med aksjonen å spre terror, og var inspirert av andre terrorangrep i Europa. Mannen har sagt til politiet at han har tilknytning til islam, men vi har ikke mer opplysninger om dette på det nåværende tidspunkt.

Mannens forsvarer har sagt at han ikke tror på terrormotivet, men tror mannen er psykisk syk, farlig, og ikke bør få gå løs blant folk. Det er uansett lett å si seg enig med KIWIs sikkerhetssjef om at dette var en feig og grotesk handling som må fordømmes på det sterkeste.

PST etterforsker saken som en terrorhandling. «Det er det første knivangrepet på det som kan synes å være et tilfeldig valgt offer, som potensielt har tilknytning til ekstrem islamisme», ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland. Hun sa også at det ikke var avdekket tilknytninger mellom den siktede russeren og andre i det ekstremistiske miljøet i Norge.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.