18 Oct 2017 | 

Hatkriminalitet straffes

Oslo tingrett har de siste årene kommet med en rekke domfellelser i saker som gjelder hatkriminalitet.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

Oslo politidistrikt har i dag publisert en oversikt over noen av de mest sentrale domfellelsene for hatkriminalitet i Oslo tingrett i perioden 2015-2017.

– Allmennheten må få med seg dette: Grov, rasistisk sjikane vil kunne medføre både tiltale og straff. At vold er helt eller delvis rasistisk motivert, kan være straffeskjerpende, uttaler Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter.

– Samfunnet har nå tydeliggjort en grense mot visse typer rasistisk framferd. Det er det viktig for dem som utsettes for dette å vite, og det er det viktig for mulige gjerningspersoner å vite.

Sakene omfatter blant annet et homofilt kjærestepar som ble trakassert og brutalt angrepet, en kvinne i hijab som ble sjikanert og spyttet på, truende e-poster til Det mosaiske trossamfunn i Oslo, nynazistisk vold mot tilfeldige forbipasserende på gata, rasistisk sjikane av en kjent programleder, angrep på en bussjåfør ledsaget av rasistiske utsagn, angrep på en billettkontrollør ledsaget av rasistiske utsagn, rasistisk og truende framferd mot selgere på en t-banestasjon, rasistisk og truende framferd mot en hijabkledd ansatt på et aktivitetshus for barn, og rasistiske og truende utsagn til en taxisjåfør.

De lavere rettsinstansene har gjerne basert seg på en dom fra Høyesterett i 2012. Her ble en mann dømt for å ha skjelt ut en svart dørvakt med grov rasistisk sjikane, blant annet påstander om at han som svart ikke var egnet for jobben.

– Flere av sakene omhandler hets mot muslimer, hvor eksempelvis det å skjelle ut tilfeldige muslimer som “terrorist” går igjen. Andre saker relaterer seg til hudfarge. Flere av de dømte utsagnene handler om et ønske om å drepe, eller på annet vis forvolde skade på uskyldige mennesker, fortsetter Steen.

– Oslo-politiet har fått velfortjent ros for sin innsats mot hatkriminalitet, spesielt gjennom det arbeidet som gjøres av hatkrimgruppa på Manglerud. Det vi trenger nå, er en tilsvarende innsats på nasjonalt plan. Det kan ikke være slik at den oppfølgingen slike saker får, avhenger så sterkt av hvor i landet du bor, avslutter Steen.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.