Høyreekstreme utnytter opptøyene i USA

Mener høyreekstreme krefter fungerer som agitatorer for vold.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

Det koker i USA. Etter at drapet på 46 år gamle George Floyd 25. mai føyde seg inn i den altfor lange rekken av tilfeller av grov politivold mot melaninrike amerikanere, flere ganger med dødelig utfall, har opptøyene rast i flere amerikanske stater.De siste dagene har den enorme, fredelige mobiliseringen mot rasisme blitt overskygget av nyheter om voldelige demonstranter og plyndring og ødeleggelse. Tirsdag meldte Facebook at de hadde stengt ned grupper og profiler som planla å ta i bruk våpen under demonstrasjonene. Medlemmene skal ha vært tilknyttet American Guard, som ifølge ADL (Anti Defamation League) skal ha sterke bånd til Soliders of Odin USA. Facebook melder også også om å ha fjernet en gruppe tilknyttet bevegelsen Proud Boys. 

“De ønsker å starte sin krig. De ser på seg selv som tilhørende på demonstrantenes side, og at de ser på demonstrantene som nyttige for forårsake anarki”

President Trump anklaget tidlig, og ikke akkurat overraskende, den antifascistiske Antifa-bevegelsen og for å stå bak opptøyene, og har uttalt at han vil erklære dem som terrororganisasjon. Flere hevder nå at dette er langt ifra den hele sannheten, og at det er sannsynlig at høyreekstreme krefter opptrer som agitatorer for vold og for å eskalere situasjonen.

I følge J.J. McNab, stipendiat ved George Washington Universitys ekstremismeprogram, som har fulgt med på diskusjonen om opptøyene i høyreekstreme forum, er det er sannsynlig at høyreekstreme bevegelser forsøker å utnytte situasjonen til deres fordel. Hun forsker på den såkalte “Boogaloo”-bevegelsen, og har observert flere tungt bevæpnede “boogaloo bois” på bilder fra demonstrasjoner:

“De ønsker å starte sin krig. De ser på seg selv som tilhørende på demonstrantenes side, og at de ser på demonstrantene som nyttige for å forårsake anarki”, uttaler hun til Associated Press. Ifølge henne har også den høyreekstreme, militsgruppen “Three Percenters” fattet interesse for situasjonen.

Megan Squire, professor i datateknologi ved Elon University, forsker på online-ekstremisme, og gjenkjente minst fire medlemmer fra den såkalte “Proud boys”-bevegelsen i periferien av en demonstrasjon i Raleigh, North Carolina, på lørdag.

 

FOTO: Skjermdump fra Twitter. 

I tillegg florerer sosiale medier av feilinformasjon og misvisende meldinger. Det rapporteres om at det i løpet av de siste dagene har dukket opp en rekke kontoer som utgir seg for å både Antifa- og Black Lives Matter-bevegelsen, hvor lave antall følgere indikerer at de mest sannsynlig ikke er ekte.

På Twitter sirkulerte for eksempel skjermdumper av suspekte oppfordringer på nettstedet om å “gå ut og drepe hvite”, signert kontoer som i følge navnet er “Antifa America”. Det hele endte med at Twitter tok ned kontoen, og har bekreftet at den ble sporet tilbake til den nynazistiske hvit makt-organisasjonen Identity Evropa, som de siste årene har forsøkt å etablere seg som den amerikanske identitetsbevegelsen.

Dersom dette stemmer, og det er ingen grunn til å tro at det ikke gjør det, så er det interessant å merke seg at de som står bak har benyttet seg av den samme strategien som i den mye omtalte “rasisit”-saken i Norge, der Laila Bertheussen (samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara)blant annet står tiltalt for trusler mot to statsråder etter å ha fabrikkert angrep og trusler så det skulle se ut som om de var utført av antirasister.  Meldingene er nemlig fulle av tilsynelatende strategisk plasserte skrivefeil, til og med hashtaggen #BlackLivesMatter er skrevet feil, noe en rekke Twitter-brukere selvfølgelig var raske til å påpeke.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.