26 Aug 2014 | 

Hvor tidlig preges vi?

Hvor tidlig lærer vi at svart er stygt, slemt og dårlig og at hvit er smart, snilt og pent?

Ervin Kohn

Ervin Kohn er nestleder ved Antirasistisk Senter, og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Skribent

Ervin Kohn

Ervin Kohn er nestleder ved Antirasistisk Senter, og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Skribent

 

Vi er alle ofre for våre referanserammer. Våre referanserammer er i stadig utvikling. Hver hendelse, ethvert møte, enhver opplevelse er med på å forme og endre våre referanserammer. Videoen viser med all smertelig tydelighet hvor tidlig våre referanserammer preges. Hva vi oppfatter som pent og stygt. Hva vi oppfatter som snilt og slemt.

Det bør ikke forbause noen at politifolk bedriver racial profiling. Vi gjør det alle. Svarte og hvite. Vi har alle fordommer. Vi kan velge å bearbeide dem. Vi er alle forutinntatt. Vi kan velge å motarbeide våre tilbøyligheter. Vi bedriver alle gruppetenkning nå og da. Vi kan velge å ta oss i det.  Men det faller kanskje ikke naturlig. Vi må jobbe med oss selv. Og vi må kommunisere ærlig med våre omgivelser. Vi må ta oss selv i det når vi gruppetenker og vi må si fra til andre når vi hører gruppekarakteristikker av andre. (jøder er sånn og muslimer er slik).

Når politiet benekter racial profiling må dette sansynliggjøres. Hva gjør politiet for å motarbeide det. For av seg selv kommer det ikke. Det må trenes på. Videoen viser nemlig hva som er vår naturlige tilbøyelighet.

Det er viktig at politiet trener på criminal profiling for å motarbeide racial profiling. (Det er viktig at PST trener på terrorist profiling og ikke forutsetter at all terror kommer fra muslimsk hold.)

 

Ervin

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.