9 Aug 2014 | 

Klumsete rasisme

Historieprofessor Nils Rune Langeland har tidligere gjort det klart at han betrakter mennesker fra Punjab som genetisk underlegne. Nå har han, i enda en pinlig Facebook-oppdatering, også gjort det klart at han “hater” pakistanere, skriver Antirasistisk Senter i Dagbladet.

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Historieprofessor Nils Rune Langeland har tidligere gjort det klart at han betrakter mennesker fra Punjab som genetisk underlegne. Nå har han, i enda en pinlig Facebook-oppdatering, også gjort det klart at han “hater” pakistanere.

Vi vil anta at professoren underviser noen av disse “jævla” pakistanerne på Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo. Det vil nødvendigvis være helt umulig etter gjentatte uttalelser som dette å ha tillit til at Langeland klarer å forholde seg nøytralt til studenter som han “hater” med slik rølpete innbitthet. Disse “jævla” pakistanerne bør som et minimum ha anledning til å nekte å la seg undervise av en faglig tilsatt som sprer om seg med rasistisk grums. Det er også åpenbart at de ikke bør være tvunget til å godta en slik person som veileder eller sensor, eller i en hvilken som helst annen faglig kapasitet de skulle støte på ham i. Langeland har ytringsfrihet, men da må andre også ha friheten til å gå i en god halvsirkel utenom.

Det er ikke bare nedslående når noen mennesker snakker om sitt “hat” for andre mennesker på generelt grunnlag. Det er også svært alvorlig. Det er faktisk noen nokså ekstreme mennesker som “hater” pakistanere og andre mennesker med annen hudfarge der ute, ikke minst muslimer. Det må være fint for disse å vite at de har en professor med på laget.

Det eneste Langeland kunne ha gjort i denne situasjonen, er å legge seg flat. I stedet serverer han den ene dårlige bortforklaringen etter den andre. Han påstår eksempelvis nå at det ikke var noen pakistanere på den aktuelle restauranten han besøkte, og som utløste denne tiraden. Dette gjør i så fall saken mer absurd, men det endrer ingenting på det hatet han meget tydelig uttrykte mot pakistanere. Han påstår også at han kritiserte et land. “Jævla pakistaner” er altså ikke et land. Det er lett å bli mer enn litt bekymret både for hva slags kunnskaper professoren formidler til studenter, og for kvaliteten på resonnementene de inviteres til å ta del i.

Professor Langeland har valgt å ta på seg den tunge børen med å være den akademiske fanebæreren for god, gammeldags rasisme. Det gjør han sågar så klumsete at han gir “rasisme” et dårlig rykte.

Rune Berglund Steen, leder
Shoaib Sultan, rådgiver med fokus på ekstremisme, Antirasistisk Senter

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.