16 Sep 2020 | 

Finnes her nød og sult skyldes det svik

Her kan du se Antirasistisk Senters kampanje for å evakuere asylsøkerne i Moria.

Redaksjonen

Skribent

Redaksjonen

Skribent

En uke har gått siden flyktningleiren ved den lille, greske landsbyen Moria på øya Lesbos brant ned. Ifølge hjelpeorganisasjoner som har jobbet der, har leiren, som opprinnelig var bygget for 3000 mennesker, til tider fungert som et midlertidig hjem for opptil 20.000  mennesker – med nye ankomster hver eneste dag.

FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR), Leger uten grenser, Human Rights Watch og en rekke andre organisasjoner har i flere år slått alarm om levekårene for menneskene på innsiden av leiren, uten nevneverdige tiltak fra den politiske omverdenen. Da den brant ned forrige uke, huset leiren 13.000 mennesker som nå befinner seg i en akutt situasjon uten tak over hodet, eller tilgang på nødvendig helsehjelp. Asylsøkerne, også små barn, har blitt møtt med tåregass av gresk politi selv etter brannen.

Mens den norske regjeringen i mai ble enige om å fortsatt holde døren lukket for flyktningbarn fra  Hellas frem til åtte-ti europeiske land hadde åpnet sine, svarte norske kommuner ja til å hjelpe. Allerede i mai hadde 111 kommuner vedtatt at de ønsket og hadde kapasitet til å ta imot flere.

Nå som Moria ikke finnes lenger, har 125 norske kommuner tatt til orde for at regjeringens planlagte tall – 50 – er for lite.  Representanter fra Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø sier de kan ta i mot minst 50 flyktninger hver.

Norge er et vakkert land fullt av omsorg. La kommunene ta imot – la hjerterommet sette antallet, ikke frykten, fordommene eller de politiske kalkuleringene. #50erikkenok.

Se nedenfor Antirasistisk Senters kampanje i sosiale medier. Posterne kan brukes fritt.

FOTO: Knut Bry.

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.