7 Nov 2016 | 

Markering av Krystallnatten: Seminar og fakkeltog

Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter arrangerer et miniseminar og fakkeltog for å markere minnet om Novemberpogromene i Tyskland og Østerrike i 1938. Nazimyndighetene ga natten mellom 9. og 10. november navnet Krystalnacht.

Vivian Brattsti Sørensen

Skribent

Vivian Brattsti Sørensen

Skribent

Seminaret finner sted på Kulturhuset ved Youngstorget klokken 16.00. Seminaret innledes med et foredrag fra Joav Melchior, rabbineren i Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Foredraget følges av en panelsamtale. Deltagerne er Joav Melchior, Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, og Christhard Hoffmann, professor i moderne europeisk historie ved UiB og seniorforsker ved HL-senteret og redaktør Harald Stanghelle.

Tema for seminaret: Krystallnatten var en forløper til Holocaust, og et av stadiene fram mot folkemordet. Hvilke lærdommer kan vi trekke ut av denne prosessen med umenneskeliggjøring som kan ha relevans for i dag, herunder for andre grupper som møter fordommer og hat?

Fakkeltoget starter klokken 18.00 samme sted. Det blir servert brød og suppe. Fakkeltoget går til Nationaltheatret, der det holdes appeller. Appellanter:
– Statsminister Erna Solberg
– Marianne Borgen, ordfører i Oslo
– Lena Kristin Ellingsen, skuespiller ved Nationaltheatret
– Ervin Kohn, forstander i Mosaisk trossamfunn og nestleder kommunikasjon ved Antirasistisk Senter

Nationaltheatret er samarbeidspartner for fakkeltoget.

Følgende organisasjoner er tilsluttet fakkeltoget: Mellomkirkelig råd, Refugees Welcome Norway, Den norske Helsingforskomité, Kristent Interkulturelt Abeid (KIA), Foreningen av tolvte januar, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Landsforeningen mot rasisme (LMR), Norsk Folkehjelp, Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Amnesty International Norge, Vergeforeningen Følgesvennen.

Vel møtt!

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.