7 Aug 2014 | 

Mer professoral rasisme

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Professor i historie ved Universitetet i Stavanger, gjesteforsker ved Universitetet i Oslo, juridisk fakultet, og Forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Nils Rune Langeland, er i hardt vær igjen. Mannen som ble kjent for uttalelser om «innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab» i 2012, noe som senere ble avskrevet som fyllerør, har tråkket til igjen, nå med følgende perle av en status:

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Han har for øvrig bedt folk som føler for å moralisere over det han skriver om å ta ham vekk som venn. Mitt anliggende er ikke å ha fyren som «venn» på Facebook eller ikke. Det er et valg jeg eller andre kan ta, uten andre konsekvenser enn at man slipper vrøvlet. Vrøvl som altfor mange har vært så altfor villige til å avskrive som fylleprat, og hvor venner nå foreslår at han besvarer mediehenvendelser med at han er full, fordi da kan de ikke skrive grunnet Vær varsom-plakaten. Andre snakker om at han spissformulerer, har friske utsagn eller noe annet like våsete og unnskyldende.

Altfor lenge har man gått rundt grøten, og ikke brukt r-ordet om professoren som kanskje har noen av disse «analfabetiske genetisk svake individene» som studenter. La meg så putte halen på grisen, det Nils Rune Langeland skriver her er rasistisk. En enkelt status kan være bare det. Gjentatt rasistisk søppel fra mannen bør få en til å lure på om det handler om noe mer, om mannen faktisk ER en rasist. At flere kvinnelige debattdeltagere får seksualiserte meldinger fra professoren kan kanskje også få en til å undres hvordan kvinnelige studenter opplever ham.

Hvis fylla har skylda denne gangen også, hadde alkolås på Facebook kanskje vært en start. Som en fortsettelse bør arbeidsgiverne til Langeland kanskje ta en liten prat med ham om akademiske standarder?

Shoaib Sultan, rådgiver med fokus på ekstremisme, Antirasistisk Senter

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.