8 May 2018 | 

Nazismen må slås tilbake – hver gang!

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Nazistenes stunt 9. april, hvor de hengte opp naziplakater og bannere med hakekors og «vi er tilbake», har provosert mange. Vi kan forstå frustrasjonen. Samtidig tenker vi at den bør brukes som et utgangspunkt for å jobbe mot disse kreftene. Dessuten, om noen skulle være i tvil om hvor disse menneskene står politisk, bør dette være en øyeåpner. De markerte altså 9. april som en positiv dag – dagen som innledet okkupasjonen, undertrykkelsen og deportasjonen av Norges jødiske befolkning.

Fred, frihet og demokrati kan ikke tas for gitt.

Når resten av landet minnes dagen da vi ble angrepet og okkupert som innledningen til en mørkets tid, vil disse feire denne dagen. La dem gjerne da sørge i dag, for i dag er det 8. mai, og frigjøringsdag. Dette er dagen da vi frigjorde oss fra den nazistiske okkupasjonen, det er den dagen da andre verdenskrig sluttet i 1945.

Denne dagen markerer at vår frihet, selvstendighet og demokrati alltid må kjempes for. Kongen sa i sin nyttårstale for mange år siden:

“Fred, frihet og demokrati kan ikke tas for gitt. Det må vi kjempe for å beholde – hver eneste dag.”

Vi har vært her siden nazistene ble slått tilbake, og vi skal fortsette å være her og slå denne hatideologien tilbake – hver gang.

Frigjøringsdagen 8. mai minner oss om det. Dagen ble innstiftet for å feire at vi atter hadde fått vår selvstendighet tilbake, og for å hedre de som deltok i krigen og som gjorde det mulig.

Gratulerer med frigjøringsdagen! Vi har vært her siden nazistene ble slått tilbake, og vi skal fortsette å være her og slå denne hatideologien tilbake – hver gang.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.