10 Oct 2016 | 

Niqab- og hijabdebatt i Larvik

I kveld diskuteres niqab og hijab i DebattForum Larvik. Fra arrangørens side sidestilles de to plaggene, og spørsmålet er videre hvorvidt dette er «islampolitikk» eller religion. Utgangspunktet er dommen mot frisør Hodne på Bryne, nylig dømt for å ha brutt straffelovens § 186, fordi hun ifølge tiltalen ikke ønsket å «ta på sånne som henne» (hijabkledde Malika Bayan), og dermed nektet å tilby henne frisørtjenester.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

I kveld diskuteres niqab og hijab i DebattForum Larvik. Fra arrangørens side sidestilles de to plaggene, og spørsmålet er videre hvorvidt dette er «islampolitikk» eller religion. Utgangspunktet er dommen mot frisør Hodne på Bryne, nylig dømt for å ha brutt straffelovens § 186, fordi hun ifølge tiltalen ikke ønsket å «ta på sånne som henne» (hijabkledde Malika Bayan), og dermed nektet å tilby henne frisørtjenester. Bjørn Melleby, styreleder i DebattForum Larvik, ser på seg selv som forsvarer av det frie ord. Det ser imidlertid ut til at han har et noe mer lempfeldig forhold til fakta.

Antirasistisk Senter ønsker debatt, og diskuterer gjerne kontroversielle spørsmål og dilemmaer som oppstår i vårt samfunn. I dette tilfellet kom imidlertid invitasjonen vel seint, vi var alle opptatt på annet hold.

Når det er sagt, er det grunn til å stille spørsmål ved hvor fri debatt det egentlig legges opp til på Sliperiet, når den ene av debattantene – som altså er dømt for brudd på straffeloven – konsekvent omtales som «den uredde frisøren Hodne som hele Norge synes å støtte», og styrelederen dessuten gjengir (i egen FB-kommentar) støtte til Hodne som «en slik kvinne vi trenger i Norge, som ikke kryper til sengs med fienden og andre forrædere», uten å kommentere eller ta avstand fra ytringen.

Melleby lover skarp debatt mellom «kamphønene», som han kaller de to, og god mediedekning. Dermed regner vi med at informasjon også tilflyter oss.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.