04 Sep, 2020
Geiranger

Ble nektet å leie kajakk

-Vi leier ikke ut til utlendinger, sa utleiestedet.

Beskrivelse av hendelsen

En venninnegjeng på ferie i Geiranger ble nektet å leie robåter og kajakk for å padle i Loen. Utleiestedet de henvendte seg til skal ha begrunnet dette med at stedet ikke leide ut kajakker til utlendinger, angivelig fordi de ikke ønsker å se ulykker på vannet. En av kvinnene forteller Antirasistisk Senter at alle har erfaring med padling, og er dyktige svømmere.

– Vi har også video av hendelsen hvor vedkommende innrømmer på kamera at han ikke leier ut kajakk til utledninger, og var klar over at vi filmet. Han gjorde dette mens han smilte og pratet til oss på nedlatende vis. Veldig sjokkerende at folk er så åpenlyst rasistiske på et turiststed av alle steder. Man har reklamert veldig mye for norgesferie i år, men rasismen vi kjenner på kroppen akkurat nå kan ikke måles i verken skuffelse eller sinne, sa en av kvinnene, som ønsker å være anonym i frykt for at det å stå frem med navn og bilde.

Utleiestedet har foreløpig ikke besvart Antirasisitsk Senter sine henvendelser, men skriver følgende i en melding under en post relatert til hendelsen på instagramkontoen Norsk Rasisme Expose:

“Hei! I går hadde vi en uheldig hendelse vedrørande utleige av kajakk. Gjesten som ønska å leige kajakk fekk negativt svar, da vår oppfatning var at gjesten ikkje hadde tilstrekkelig kunnskap til å ferdes på vatnet i kajakk. Gjesten fekk også tilbud om å leige robåt, men dette var ikkje ønskelig. Posten på Instagram er blåst ut av proporsjonar.  Vi beklagr at noen har hatt en slik opplevelse hos oss, og det var aldri vårt ønske at noen skulle føle seg diskriminert. Det er ikkje ønskelig at nokon har ein slik opplevelse, verken hos oss eller andre. Igjen, vi beklager (utdrag av melding)”

Kilder

Facebook, kontakt med en av kvinnene som opplevde hendelsen

Sist oppdatert

14. september 2020

Rasistiske hendelser fører løpende oversikt over høyreekstreme, rasistiske, antisemittiske, muslimfiendtlige og innvandringsfiendtlige hendelser i Norge. Har du tips? Ta kontakt på carima@antirasistisk-senter.no