28 Jun, 2021
Valdres

Gutt 14 utsettes for rasisme

Sigrid Havig Berge sin sønn på 14 år opplever til stadighet å få slengt rasistiske utsagn etter seg, både fra medelever og fra voksne i bygda han bor i.

Beskrivelse av hendelsen

Gutten går på Nord-Aurdal ungdomsskole i Valdres. Han er halvt norsk og halvt colombiansk. Derfor har han en mørkere hudtone enn mange av sine klassekamerater.

Han har vokst opp på Leira i Valdres. I barnehagen var hudfargen hans aldri noe problem, men på barneskolen endret det seg.

Plutselig kunne han bli omtalt som «n****», «svarting», «ni***», «svartpølse» og «sjokoladekake». Ordene kom fra både jevnaldrende og voksne i bygda.

Det samme skjedde med hans to yngre søsken.

– Det er helt absurd at noen skal snakke stygt til mine barn fordi de er brune, sier moren hans, Sigrid Havig Berge til NRK. 

En gang var sønnen og hans hvite stebror i Trysil for å skate. Da kjørte en voksen mann forbi og rullet ned vinduet, og ropte «n****».

– Det sier noe om holdningene dine overfor andre mennesker. Hvis mannen var irritert for at sønnen min skatet, så hadde han sagt «slutt å skate», sier Havig Berge til NRK.

Havig Berge og sønnen ønsker ikke at han står fram i media med ansikt. Årsaken er at de frykter at det skal føre til mer hets.

Han forteller selv om rasismen han har opplevd.

– Jeg har blitt kalt «neger» og «nigga».

– Hva føler du når du får sånne kommentarer?

– Jeg blir mest sint egentlig, og sjokkert. Det virker ikke som folk vet hvordan ordet har blitt brukt.

Kilder:

NRK

Sist oppdatert:

28. juni 2021.