01 Jul, 2020
Elverum

Hetset av naboer

Familie så seg nødt til å flytte etter år med rasistisk motivert hets

 

Beskrivelse av hendelsen

Familien Bulhan skal over lengre tid (siden 2017) ha blitt utsatt for rasistisk motiverte angrep fra en familie som bor i familiens nabolag. Far i den aktuelle familien ble i 2017 dømt til 45 dager i fengsel for hatefulle ytringer mot den somaliske familien. Mor i familien, Fadumo Bulhan forteller NRK at trakasseringen omfatter alt fra å bli kalt n-ordet, til å bli møtt med nazihilsen og slagord som «white power.»

Fadumo forteller også om en episode for noen år siden der noen tok seg inn i familiens garasje. Vedkommende som tok seg inn i garasjen tisset på veggene, tømte spylevæske og olje på gulvet, og rotet familiens eiendeler utover.

I løpet av juni i år har familien også blitt utsatt for to truende episoder. En dag løp en av søstrene og fire andre jenter bort fra en gjeng med ungdommer. I forkant av denne hendelsen hadde jentene ringt på hos dem som trakasserte for å prøve å fortelle de at det ikke var greit. Søsteren forteller gjengen gikk løs på bilen deres med jernstenger og jagde dem med en schæferhund.

Tre dager senere kom det familien mener var en ny aksjon. Da fikk  en av døtrene i familien, Ridwan Mussa, hånden sin klemt i kaoset. En gruppe personer hadde med seg planker og dro hjem til familien. Situasjonen skal ha blitt fysisk og truende. Politiet rykket ut til det de beskriver som basketak. Flere ungdommer og deres foreldre var involvert. Familien hevder det ble tatt kvelertak og utført slag over ryggen til moren med en planke utenfor hjemmet deres idet hun prøvde å lukke døra.  På bakgrunn av denne omfattende trakasseringen bestemte familien seg for å flytte til Oslo.

Politiet i Innlandet opprettet flere saker etter hendelsen. 14. juli meldte avisa Østlendingen at saken var ferdig etterforsket av politiet, og oversendt påtalemyndigheten i politidistriktet, som skal vurdere de strafferettslige sidene av saken.

NB: Saken har pågått siden 2017, men ble først kjent i norske medier da lokalavisa Østlendingen skrev en sak om familien 1. juli 2020.

Kilder

Familien Bulhan, Østlendingen, NRK, Utrop, Vårt Land, Østlendingen

Sist oppdatert

14. juli 2020

Rasistiske hendelser fører løpende oversikt over høyreekstreme, rasistiske, antisemittiske, muslimfiendtlige og innvandringsfiendtlige hendelser i Norge. Har du tips? Ta kontakt på carima@antirasistisk-senter.no