05 Feb, 2021
NRK radio

NRK beklager uttalelse om israelere og “Guds utvalgte folk”

Kringkastningsrådet har mottatt mer enn 300 klager etter en uttalelse radioprogrammet “Shaun på P13” kom med under tirsdagens sending.

Beskrivelse av hendelsen: 

Innslaget gjaldt Covid19 – vaksinering i Israel, programlederen tok for seg nyheten om at det er svært lite smitte blant de vaksinerte i Israel.

Her er sitatet gjengitt i sin helhet:

”Fader heller. Vi får vel  nesten ta med oss de gode nyhetene vi får, selv om de kommer fra Israel. Jeg vet det. Hvor sykt er det? Gode nyheter fra Israel. Når skjedde det sist… vet du hva, det vet jeg ikke. Men vi har jo lest om dette i avisen i dag, og hørte akkurat om det i på Dagsnytt. Men både avisene, og dagsnytt her, glemte eller unnlot å nevne noe viktig. Noe vi ikke må glemme. Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheid-regime, det er et land der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker. Og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem. Der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekra rakett lande ett eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres grusomme hevnaksjoner der tusenvis av mennesker blir drept- gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv. Og glemme alt av overgrep som israelerne utfører på det palestinske folk. Visstnok så viser tall fra Israel da, at over en million fullvaksinerte mennesker.. av en million fullvaksinerte mennesker, så ble under tusen personer smitta. Det er gode nyheter uansett hvordan du vender og vrir på det. Skulle nesten bare ønske at de kom fra et annet sted, hvis du skjønner… det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka..! Det går ikke an å si, beklager det. Jeg skjønner det, pokker også. Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det. Bare for å understreke det, først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de hundre, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor ræva Israel er. Det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, jeg sier vi må aldri glemme hvor rava Israel er.”

Kringkastningsrådet har mottatt over 310 klager på innslaget fra private lyttere. Magasinet Journalsiten skriver:

– Så langt har vi fått 310 klager, men de stormer inn, sier sekretær for KringkastingsrådetErik Skarrud, til NTB.

Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen understreker at det er legitimt å kritisere Israel som okkupasjonsmakt, men mener likevel programlederen gikk over streken:

– Utblåsninger preget av antisemittiske forestillinger eller antisemittisk retorikk, herunder et ønske om at tilfeldige jøder skal dø, er ikke “kritikk”. Det er klokt å huske at en del mennesker allerede har fantasert om at tilfeldige jøder skal dø. Noen har også sørget for at det har skjedd. Alle står fritt til å kritisere israelsk politikk akkurat slik man ville ha kritisert andre land, verken mer eller mindre. Rettesnor: Gjør det ut fra menneskerettslige referanserammer, ikke antisemittiske, sier han.

NRK har fjernet innslaget og beklaget.

Kilde:

Medier24, Journalisten.no, Dagen

Sist oppdatert: 

Fredag 5. januar