03 Sep, 2020
Oslo

Oppfordring til deportasjon av muslimer

Leder i SIAN navnga flere norske muslimer han vil deportere fra Norge.

Beskrivelse av hendelsen

Da han ble intervjuet i programmet Debatten på NRK 3. september 2020, valgte Lars Thorsen, leder i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), blant annet å navngi flere norske muslimer som han mente burde deporteres fra Norge, alternativt interneres på livstid, på bakgrunn av deres religiøse tro.

SIAN har også tidligere gitt uttrykk for at mange muslimske nordmenn bør deporteres. Eksemplene de ga under Debatten bidro til å understreke at de med dette sikter til en stor andel av den muslimske befolkningen i Norge, i hva som må kunne oppfattes som en oppfordring til i alle fall delvis etnisk rensning.

– Det var flere navngitte mennesker som her ble oppgitt som personer som skal interneres og deporteres. Det kan være en belastning, og åpenbart ærekrenkende, selv om det kanskje ikke er det i juridisk forstand. De hadde ikke mulighet for imøtegåelse, og fikk ikke forsvart seg, sa leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen til VG dagen etter programmet.

Lars Thorsen ble, sammen med sekretær i SIAN Fanny Bråten, i fjor tiltalt for hatefulle ytringer etter det påtalemyndighetene mente var flere brudd på straffelovens paragraf 185. Tiltalen gjaldt blant annet for omtale av muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut forskjellige steder i Oslo sommeren 2018. Thorsen ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20.000 kroner. Bråten ble frikjent.

Kilder

NRK, VG, Utrop,  Filter Nyheter.

Sist oppdatert

4. september

Rasistiske hendelser fører løpende oversikt over høyreekstreme, rasistiske, antisemittiske, muslimfiendtlige og innvandringsfiendtlige hendelser i Norge. Har du tips? Ta kontakt på carima@antirasistisk-senter.no