29 Nov, 2020
Oslo, Hamar

SIAN bak koran-brenning

Søndag 29. november ble en brennende koran funnet på Mortensrud i Oslo. Søndag 6. desember, ble to koraner satt fyr på på Hamar. Den 13. desember ble ytterligere tre koraner tent på utenfor politihuset på Grønland i Oslo.

Beskrivelse av hendelsen:

Søndag 29. november ble en brennende koran funnet ved nedgangen til t-banestasjonen på Mortensrud. Omtrent samtidig begynte en video av en koran som brenner, formodentlig på Mortensrud, å sirkulere i sosiale medier. Videoen ble blant annet publisert av “Ekte nyheter”, et nettsted med “lenker til alt-right-kanaler, «pro-hvite» podkaster, statskontrollerte Russia Today og ros av partiet Liberalistene” ifølge Filter Nyheter, som advarte mot nettstedet under valgkampen i 2017.

SIAN bekrefter at de står bak

Seinere samme uken bekreftet Lars Thorsen, leder i den muslimfiendtlige organisasjonen SIAN, til Dagbladet at det var de som sto bak koran-brenningen på Mortensrud.

Den påfølgende søndagen, søndag 6. desember, varslet Thorsen det høyreradikale nettstedet Document.no om at han sto bak påtenningen av to koraner på Hamar torg samme dag. Hendelsen skal ha funnet sted i løpet av natten, uten at det var folk tilstede og det hele skal ha vært preget av hastverk, ifølge Hamar Arbeiderblad.

Søndag 13. desember ble ytterligere tre koraner tent på utenfor politihuset på Grønland i Oslo. Det skal i tillegg ha blitt tent på tre koraner i Trondheim samme dag, tilsynelatende inspirert av SIANs aksjoner.

“Adventsaksjon”

Det er snakk om en adventsaksjon der SIAN oppsøker steder de anser at har særlige problemer med “lovstridig oppførsel” fra “venstreblivende” og muslimer. Det er opplagt at det refereres til sommerens motdemonstrasjoner mot SIANs såkalte stands, da de ble flere ganger ble både overdøvet av motdemonstrantene og måtte avbryte appellene sine før tiden.

Kilder:

https://www.dagbladet.no/nyheter/sian-brant-koranen/73134128, https://filternyheter.no/dette-er-de-ni-norske-nettstedene-du-bor-vaere-pa-vakt-mot/, https://www.h-a.no/2020/nyheter/sian-er-fly-forbanna-pa-blokkfloytespill-derfor-dro-de-til-hamar-for-a-brenne-to-koraner/?fbclid=IwAR1bGYFCAyjuPQpJyeqao9K8ZN_m08sTAzX95TbvhIx0DjKcnLUxsFkZjHU

Sist oppdatert: 16. desember 2020