6 Sep 2016 | 

Snublesteiner vandalisert

Siden 2010 er det nedlagt 346 Snublesteiner til minne om de norske ofrene for Holocaust. To av Snublesteinene utenfor Brugata 19 i Oslo var tirsdag 6. september tilgriset med grafitti.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

“Et menneske er ikke glemt, før dets navn er glemt.”

Sitatet er hentet fra Talmud, og er tittelen på den tyske kunstneren Gunter Demnigs prosjekt “Stolpersteine” eller “Snublesteiner”, til minne om ofrene for Holocaust. Snublesteiner er brostein belagt med en messingplate der navn, fødselår, deportasjonsår, dødsdato og -sted er inngravert. Hver stein representerer således ett menneske, ett enkeltindivid. Steinene plasseres på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.

Jødisk museum i Oslo brakte prosjektet til Norge i 2010, og siden er det lagt ned 346 steiner fra Tromsø i nord til Skien og Larvik i sør for å minnes de norske jødene som mistet livet.

Utenfor Brugata 19 i Oslo er det plassert ti slike snublesteiner på fortauet. Morgenen 6. september var to av dem tilgriset med grafitti. Antirasistisk Senter synes denne type hærverk er særlig trist, og ber om at Oslo kommune kommer raskt på banen og får fjernet tilgrisingen.

Les mer om snublesteinene på Jødisk museum sin hjemmeside.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.